Последни новини
Home / Законът / Специалният прокурор да разследва и зам.-главни прокурори, да се номинира от Пленума на ВСС и избира с 15 „за“, отказите му – под съдебен контрол

Специалният прокурор да разследва и зам.-главни прокурори, да се номинира от Пленума на ВСС и избира с 15 „за“, отказите му – под съдебен контрол

Defakto.bg

Ред същностни предложения за промени за второ четене в проекта за специалния прокурор, който да разследва Главния, внесоха  петима от ГЕРБ.  Сред тях – разширяване на компетентността му с разследвания и срещу зам.-главни прокурори, съдебен контрол върху отказите, номиниране не от Прокурорската колегия на ВСС, а от Пленума на съвета, то ест и от съдии, а изборът от Пленума да е  с квалифицирано мнозинство от 15 „за“ (изборът на „тримата големи“ е със 17 „за“).

Красимир Ципов (на снимката), Анна Александрова и още трима правят корекциите в последния възможен момент – днес изтече удълженият срок за инициатива по проекта за допълнение на НПК, а чрез него и на Закона за съдебната власт.

Кое е новото в предложенията?

  • Депутатите от ГЕРБ записват, че специалният обвинител ще разследва не само главния прокурор, но и неговите заместници.
  • Той може да възлага отделни действия на следовател от отдела в спецпрокуратурата.
  • Въвежда се дуинстанционен съдебен контрол върху отказите му да образува разследване, за който се уведомяват пострадалият или неговите наследници, ощетеното юридическо лице и лицето, направило съобщението.
  • Постановлението подлежи на обжалване пред Специализирания съд, който разглежда делото еднолично в закрито заседание не по-късно от месец след постъпването на преписката и се произнася с определение. При отмяна на постановлението съдът може да дава само мотивирани указания за прилагането на закона, без да засяга вътрешното убеждение на прокурора. При отмяна съдът указва какви действия за установяване или проверка на какви факти следва да се извършат.
  • Определението може да се протестира от прокурора или обжалва от пострадалия, неговите наследници, ощетеното юридическо лице или лицето, подало сигнала пред Апелативния специализиран съд. Той се произнася в състав от трима съдии в закрито заседание с окончателно определение. Съдът може да отмени повторно постановление за отказ само ако дадените указания не са изпълнени.

В ЗСВ се записва, че:

  • Когато прокурорът по разследването срещу главния прокурор или негов заместник е във фактическа  невъзможност да извърши неотложно действие по разследването, ръководителят на Специализираната прокуратура определя на случаен принцип прокурор, който да го извърши.
  • Специалният прокурор ще бъде номиниран от поне шестима от Пленума на ВСС или кандидадите ще се самономинират.
  • Мнозинството за избор от Пленума става квалифицирано – не по-малко от 15 гласа с явно гласуване измежду 25-имата членове.
  • Мандатът на специалния прокурор да е пет, а не седем години.

В мотивите вносителите заявяват, че са се съобразили с критиките на Съвета на Европа.

Други предложения за второ четене няма.

Представители на Венецианската комисия се удивиха кои точно проблеми решава създаването на „специалния“ прокурор, който все пак ще е част от ПРБ. Наши авторитетни екперти обявиха, че независимо и ефетивно разследване рещу Главния може да се гарантира само от юристи извън системата на ПРБ или от колегиален орган, избиран ад хок.

При първото четене управляващите пък дадоха заявка процедурата за специалния прокурор да започне в техния изтичащ мандат.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 + five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.