Последни новини
Home / Законът / Проф. Пламен Киров: „Юридическа каша“ е да се променя Изборният кодекс през закона за извънредното положение

Проф. Пламен Киров: „Юридическа каша“ е да се променя Изборният кодекс през закона за извънредното положение

Defakto.bg

Видеонаблюдението на изборния  процес е невъзможно без промени в Изборния кодекс

Законодателите създават „юридическа каша“ с промените в Изборния кодекс, внасяни чрез промени в Закона за мерките за извънредното положение, а този закон  не е действащ, защото не сме в извънредно положение. Това заяви пред Нова тв бившият конституционен съдия и преподавател по конституционно право и специалист по избирателни процедури   проф. Пламен Киров.

Подобна позиция изрази и  бившият член на ВНС юристът Петър Обретенов пред Де Факто, който напомни, че срокът на извънредното положение е изтекъл  и не е  удължаван, а в момента се намираме в извънредна  епидемична обстановка.  Затова и мястото на предложените от ГЕРБ промени за изборите не е  в закона за извънредното  положение, както бе направено, а в Изборния кодекс.

Проф. Киров, който беше член на Венецианста комисия, разсея  твърденията на управляващите, че комисията не допуска  промени в изборното законодателство  нeпocpeдcтвeнo пpeди избори.  Първо, обясни професорът, тези препоръки на комисията се отнасят за нормална, а не за предизборна епидемична обстановка. И второ – препоръката засяга основни промени в изборното законодателство, а не такива, които се налагат по епидемични причини, поясни той.

Предложението за видеоконтрол над работата на Секционните избирателни комисии – заснемането на броенето на бюлетините и др.,  е допустимо, но е невъзможно без промяна в закона, категоричен бе проф. Киров. Без такава промяна членовете на избирателните комисии могат да се противопоставят на заснемането. „ Това не може да стане, ако няма изрична норма в Изборния кодекс„, каза проф. Киров.

Гласуването с машини във вида, в който се прилага в България сега, е безсмислено, смята конституционалистът. Причината е, че резултатът от броенето след това се пренася ръчно на хартия, което дори забавя, вместо да улеснява членовете на СИК. „От машината няма никакъв смисъл освен недопускане избирателят да гласува с недействителна бюлетина„, каза той.

„Неизвестните са много, що се отнася до участието на българските граждани в чужбина в изборния процес. Те зависят не само от нашето желание, законодателство, усилията на МВнР и ЦИК, но и от законодателството и състоянието на съответната приемаща страна. Едни са правилата в Германия, други в  Италия и т.н. и то непрекъснато се променят заради пандемията. „Сънародниците ни ще гласуват при различни условия, това е без съмнение”, каза Киров.

Според него ще е необходима стегната организация и много усилия от страна на външното ни министерство за организирането на избирателни секции. Той засегна и броя на секциите в страни, които са извън Европейския съюз, чието ограничение е до 35. „Това е ограничителна мярка, с която не съм особено съгласен. Там, където има възможност, нека се създават възможносит, а не да се ограничават”, пледира той.

За гласуване по пощата професорът смята, че  няма време. Въпреки, че в парламента вече е внесен законопроект за гласуване по пощата от извънпарламентарна партия, който при желание на управляващите би могъл да бъде припознат.

По-късно пред Нова,  вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че одобрява видеонаблюдението на избирателиня процес, но  Министереският съвет няма време да внася промени заради сложните процедури на парламента.  Озадачаващо, цели два месеца преди изборите и то в  противоречие с мнението на председателя на НС  Цвета Караянчева, която неотдавна декларира, че депутатите могат  да направят промени в изборното законодателството  „за една седмица“.

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова, зам. главен прокурор ще ръководи общо звено срещу изборни нарушения

  Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и …

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.