Последни новини
Home / Законът / ВКС отмени оправдателните присъди за смъртта на дете от токов удар в двора на училище

ВКС отмени оправдателните присъди за смъртта на дете от токов удар в двора на училище

Defakto.bg

Върховният касационен съд отмени оправдателните присъди на двама електромонтьори в ЧЕЗ за смъртта на дете, починало от токов удар в двора на училище в с. Копривлен. Трагедията е от май 2013 г., две инстанции – ОС-Благоевград и Софийският апелативен съд са признали служителите на ЧЕЗ за невинни. В Благоевград има едно „особено мнение“, на председателя на състава. Сега делото е върнато за ново произнасяне от апелативния съд.

Решението е на върховните съдии Биляна Чочева, Теодора Стамболова, Петя Колева – докладчик и е окончателно.

Загиналият Ангел

В обвинителния акт се излага следната фактология. На 19 май 2013 г. 11-годишният Ангел е играел в училищния двор на Основно училище „Никола Вапцаров” в с.Копривлен. При прескачане на металната ограда на училищния двор, детето се е опряло до оградата, при което мощен електрически удар причинил смъртта му. В оградата на училищния двор бил опрян скъсан електрически кабел, по който протичало електричество. Кабелът е бил скъсан поради остаряла, а на места и липсваща изолация. Електромонтьорите Спирия Пелтеков и Михаил Витанов на два пъти преди това са оглеждали кабелите в училищния двор, но официално не са регистрирали дефекти и неизправности.

Обвинени са за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на занятие (чл. 123, ал. 1 НК). Казусът стига до ВАС по протест на прокуратурата и жалба на близките на загиналото дело.

Съставът на ВКС приема за основателни касационния протест и жалбата с доводи за допуснато нарушение на материалния закон. Според ценените от САС доказателства, компрометираните проводници, намиращи се в училищен двор, са били напълно реална и предвидима от техническа гледна точка възможност за възникване на инцидента, се казва в съдебното решение. Причинно-следственият процес е стартирал с неконстатирането на състоянието им и незаявяването на този факт в съответния формуляр, което е било задължение тъкмо на двамата подсъдими и което те двукратно са пропуснали да сторят. Затова е трябвало да се съобрази, че бездействието на всеки от тях е поставило началото на причинно-следствения процес. То е в основата на настъпилия вредоносен резултат.

За да оправдае подсъдимите, въззивният съд е приел, че не било сигурно дали „ЧЕЗ Разпределение България“ АД е щяло да извърши подмяна на кабелите дори след сигнализиране от тяхна страна, защото нямало предвидени пари за основен ремонт през съответната година. В случая се касае не до предвидени средства за основен ремонт, както е счел контролираният съд, а до спешен такъв, свързан с обезопасяване, което е различно, пише в мотивите на решението на ВКС.

За да липсва субективната страна на деянието, както е приел САС, е необходимо да е налице обективна невъзможност за подсъдимите да предвидят последствията от бездействието си и да няма никакви пропуски от тяхна страна, подчертават върховните съдии. В случая доказателствено е установено, че подсъдимите немарливо са изпълнили задължението си да констатират състоянието на проводниците и да уведомят за него, т. е. налице е неизпълнение на необходимо поведение. Тъкмо това тяхно бездействие е инкриминирано в обвинителния акт и по него съдът е дължал разсъждения. Вредоносният резултат не би настъпил, ако подсъдимите бяха изпълнили задълженията си по вменените им нормативни актове, и ако го бяха сторили, тогава те не биха носили отговорност. „Затова, макар да е направен задълбочен и верен анализ на доказателствените източници и да са изяснени правилно релевантните за изхода на делото факти, е налице нарушение на материалния закон“, категорични са върховните съдии.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Михаил Екимджиев: В правовите държави авторитетът и доверието към съда се градят и отстояват от самите съдии.

Становището на ВКС за противоконституционност на проекта за промени в НПК, предвиждащ контрол над главния …

ВАдС се разграничи от критиката на адв. Михаил Екимджиев за работата на върховните съдилища

Във връзка с публично изразеното от адвокат Михаил Екимджиев становище относно работата на Върховния касационен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.