Последни новини
Home / Законът / Златни отличия за съдии на изпроводяк, сред тях и един „вечен началник“

Златни отличия за съдии на изпроводяк, сред тях и един „вечен началник“

Defakto.bg

Златни лични почетни знаци за трима съдии, които се пенсионират, гласува Съдийската колегия на ВСС на последното си заседание.

За една от тях – Маруся Андонова от ВАС кадровици, които обичайно са на различни позиции, бяха единодушни – запомнящ се професионалист, от чиито решения са се учили мнозина. За това говориха председателите на двете върховни съдилища Лозан Панов и Георги Чолаков, представляващият ВСС Боян Магдалинчев, Атанаска Дишева. Съдия Андонова се е утвърдила като олицетворение на държавната функция за съдебен контрол за законосъобразност върху актове, действия и бездействия на администрацията, и като своеобразен коректив на държавното управление, бе казано за нея.

С личен почетен знак – първа степен – златен бе отличена и Върбина Мълчиниколова от Окръжен съд – Плевен.

Вниманието привлече отличаването на друг – Цветанчо Трифонов, който през цялата си 29-годишна юридическа кариера е бил само едно – председател на съд. И често е цитиран сред примерите за „вечните началници“ в Темида. В началото на мандата си действащата Съдийска колегия дори имаше принципно решение да обявява за недопустими кандидатурите на магистрати, кандидатстващи за трети пореден началнически мандат, независимо дали става дума за едни и същи или за различни съдилища. Това обаче се промени, след като КС разтълкува, че конституционнаата забрана за повече от два последователни мандата е само за един и същи съд и няма проблем с кандидатирането за друг.

Цветанчо Трифонов от 1991 г. до 2010 г. е неизменен председател на Районен съд-Кнежа, а след това е начело на Районен съд-Козлодуй, където изкарва два мандата (10 години). От миналата година е и.ф. председател на съда в Козлодуй и се пенсионира като такъв. Неговият казус, след избора му за втори мандат в Козлодуй, бе стигнал и до ВАС по жалба на конкурент. В крайна сметка върховният съд го бе оставил на поста, но съставът бе сезирал тогавашия председател на ВАС Георги Колев за иницииране на тълкувателно питане за „вечните началници“. Такова не бе отправено. В крайна сметка обаче Конституционният съд бе сезиран от бившия главен прокурор Сотир Цацаров и позволи „вечните началници“.

Предложението за отличаването на Трифонов е на и.ф. председателя на окръжния съд във Враца Веселка Иванова. Той е пенсиониран от датата на вземането на решението, т.е. от вчера.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine + twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.