Последни новини
Home / Законът / Правната комисия одобри промените за вота през закона за извънредното положение, ЦИК отказва да пише правила

Правната комисия одобри промените за вота през закона за извънредното положение, ЦИК отказва да пише правила

Defakto.bg

Въпросите за противоепидемичната обстановка са от компетентност  на здравния министър, сочи в становище комисията

С 14 гласа „за“ и 7 „против“ мнозинството в правната комисия одобри за първо четене законопроекта за промени на правила за предстоящите избори в закона за извънредното положение  с уговорката, че между двете четения ще има поправки.

Проектът предвижда, че хората, поставени под карантина и пациенти в Covid-отделенията ще  гласуват с подвижни урни на предстоящите парламентарни избори на 4 април,  както и възможност за хората с изтекли документи  да гласуват със сегашните и др.

На заседанието на правната комисия, вносителите  от  ГЕРБ и ОП получиха множество критики от БСП, а ДПС се присъедини към недоволството на левицата срещу възложените на ЦИК правомощия да изработва условията и  правила, по които карантинираните или заболелите ще  гласуват по реда на Изборния кодекс.   Опозицията напомни, че според  Изборния кодекс ЦИК отговаря за организацията и провеждането на изборите, а  нормотворчеството е отговорност на парламента.

Крум Зарков (БСП) беше категоричен, че внесеният законопроект не дава отговор как ще гласуват хората така, че да бъдат сигурни за своя живот и здраве. „Вие не казвате. Вие казвате – нека ЦИК да каже. Вторият беше – как ще гласуват карантинираните. И на него не отговаряте. Пишете или подвижни секции, или специални секции, едното, или другото и нека ЦИК да реши. По какви критерии ЦИК ще реши кога някой ще ходи на специална секция или ще чака подвижна в дома си?“

ЦИК не е медицински орган и не може да изготви правила,  не носи и отговорност за тях, а здравните органи според този закон имат само консултативни възможности. На комисията се налагат правомощия на МВР, защото трябва да взема мерки за здравето и живота на хората. Няма нищо упоменато за коронавирус, а това би наложило ЦИК приеме и антитерористични правила„, иронизира предложенията  Филип Попов от БСП.

Според него изпълнителната власт трябва да отговаря за изборните правила и осигуряване на прозрачност на вота.  Някой друг взима решенията и изпълнителната власт не носи отговорност, а само наблюдава отстрани, коментира и съпартиецът му Явор Божанков.

БСП тълкува твърде буквално закона, заяви зам.- председателят на правната комисия Христиан Митев. От мотивите става ясно защо се приемат тези правила и в закона изрично е посочено, че е нужна първо консултация с НОЩ и ваксинационния щаб, където са само медицински специалисти. Те не могат да дадат насоки за антитероризъм. Основния орган за произвеждане на изборите е ЦИК и всички правомощия за провеждането на вота са насочени към нея,  каза Митев, който е сред вносителите на проекта.

По време на заседанието постъпи становище на ЦИК, изчетено от Анна Александрова, в което експертите  настояват за промени във внесения законопроект.  Те  напомнят,  че въпросите свързани  с противоепидемичната обстановка и здравето на гражданите,  са от компетентност на здравния  министър. Комисията посочва, че се ще съобрази с приетите от министъра правила.

Категорично обаче ЦИК предлага Министерският съвет да бъде посочен като орган, който обезпечава изборния процес с всякакви средства за защита – маски, дезинфектанти, ръкавици.  Да се определи и минималният брой избиратели, които да се включат в мобилните секционни комисии с преносимите урни, както и в  закона  да има ясни критерии за това кога човек може да гласува с подвижна избирателна кутия, както предлагат управляващите за поставените под карантина и поискаха достъп до регистрите по Закона за здравето на хората под карантина или изолация.

От БСП предложиха управляващите да оттеглят законопроекта и да го преработят.   Красимир Ципов обяви (ГЕРБ) заяви,  че ще се съобразят със становището на ЦИК.

Така предложените допълнения в избирателния процес са илюстрация на юридическа некомпетентност достигаща до степен на невежество, коментира пред Де Факто депутатът от ВНС юристът Петър Обретенов.

Първото гласуване на промените в изборните правила са точка първа за петъчното пленарно заседание. Преди второто четене свои предложения се готвят от ДПС, а БСП ще пише нови текстове в Избирателния кодекс.

 

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.