Последни новини
Home / Законът / Отчет: Прокурорската колегия е наказала двама магистрати през 2020 година, ВАС е отменил едно дисциплинарно решение

Отчет: Прокурорската колегия е наказала двама магистрати през 2020 година, ВАС е отменил едно дисциплинарно решение

Defakto.bg

През 2020-а година Прокурорската колегия е приключила 6 дисциплинарни производства, по две от 2018 г., 2019 г. и 2020 г. Това сочи отчетът на ресорната комисия на колегията, гласуван от кадровиците днес.

Две от приключилите производства са прекратени поради освобождаване на магистрата от длъжност и смърт.

По две дисциплинарни дела колегията не е наложила  наказания, като е приела, че по едното магистратът не е извършил дисциплинарно нарушение, а по другото, че липсва субективният елемент от състава на нарушението, тъй като магистратът не е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си в периода, в който са били извършени провиненията.

По други две от производствата са наложени дисциплинарни наказания. По едното наказанието е  „забележка”, но решението е оспорено пред Върховния административен съд и не е влязло в сила към 31.12.2020 г., а по другото – „намаляване на основното трудово възнаграждение с 20 на сто за срок от една година“ и решението е влязло в сила.

През 2020 г. са постановени общо 9 окончателни решения на Върховния административен съд по жалби против решения по дисциплинарни производства. Жалбите срещу 6 от решенията на Прокурорската колегия на ВСС са отхвърлени с влязло в сила решение на съда, а 2 жалби са оставени без разглеждане. Само 1 решение на Прокурорската колегия на ВСС за налагане на дисциплинарно наказание е отменено от съда.

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.