Последни новини
Home / Законът / СГП протестира 20-годишната присъда Викторио Александров за убийството на жена му и 1-годишното им дете (мотиви)

СГП протестира 20-годишната присъда Викторио Александров за убийството на жена му и 1-годишното им дете (мотиви)

Defakto.bg

Софийска градска прокуратура протестира 20-годишната присъда на Викторио Александров за двойното убийство на жената, с която е живял и 1-годишиното им бебе, съобщиха оттам.  Протестът е пред Апелативен съд София, а в него се настоява тя да бъде изменена, като бъде наложено най-тежкото наказание – доживотен затвор без право на замяна.

В съобщението е посочено защо прокуратурата смята постановената присъда за неправилна и незаконосъобразна.

Ето и  съображенията:

Присъдата в частта относно размера на наложените наказания е явно несправедлива. Доказателствата по досъдебното производство недвусмислено сочат, че е извършено умишлено убийство на 2 лица – млада жена и детето й. По делото се установява, че деянието е извършено хладнокръвно.  Подсъдимият по професия е охранител.  За заемането на длъжността се изисква преминаване на лицата през психологически тест, като това обстоятелство обуславя по-висока психическа устойчивост. В.А. успешно е  преминал  този   тест ,  т.е.  той е бил с  добра психическа  устойчивост.  СГП намира  за  неотносимо  изнесеното от защитата  твърдение, че В.А. е бил подлаган на постоянен  тормоз  от  семейството  на   Д.М. ,  поради  което е  извършил деянието.

Подсъдимият е  извършил  второто   деяние  –   убийството на собствената  му  дъщеря,  която е била на година  и  една  седмица, седем  часа  след първото  убийство. Имал е достатъчно време да осмисли поведението си и да се предаде  на органите  на реда.  Вместо това, той се е разходил  в парка, а  после е извършил друго престъпление – принуда по отношение на  таксиметровия  шофьор с пистолет. Впоследствие В.А. е легнал да спи и при пристигането на  органите  на  реда хладнокръвно е застрелял спящата си дъщеря.

СГП намира, че така постановената присъда е в разрез с обществените интереси, с морала и основните ценности  на  обществото. Тя се явява  несъразмерно малка и несправедлива с оглед на извършените престъпления.

В протеста си СГП е поискала САС да измени наложената присъда и на подсъдимия В.А. да бъде наложено най-тежкото предвидено в закона наказание, а именно – доживотен затвор без право на замяна.

About De Fakto

Проверете също

Съдии и прокурори от 7 европейски държави са на работно посещение в Окръжен съд – Варна

По покана на Окръжен съд – Варна от 4 до 8 юли на работно посещение …

Йорданова: Увеличението на заплатите в ГДО и ГДИН може да е факт още от 1 юли при план за ефективна реформа

Заплатите в Главна дирекция „Охрана“ (ГДО) и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) могат да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.