Последни новини
Home / Законът / Спор за „залитане“ при разтоварването на ВАС от дела

Спор за „залитане“ при разтоварването на ВАС от дела

Defakto.bg

Дали парламентът не е започнал да залита в нова крайност по отношение на Върховния административен съд (ВАС), така че от свръхнатоварен той да се превръща в бутиков съд. Въпросът бе зададен при обсъждането на нов проект за Административнопроцесуалния кодекс (АПК), внесен от Анна Александрова и Красимир Ципов.

С 14 „за“ на 7 „против“ предложенията бяха одобрени от правната парламентарна комисия за първо четене. На заседанието присъства председателят на ВАС Георги Чолаков, а „против“ гласуваха от БСП.

Де факто вече описа поредния проект за АПК. Той възлага на първоинстанционните административни съдилища занапред да извършват проверките за редовност на жалбите или протестите срещу собствените им актове, да се произнасят по направените искания, да дават указания за отстраняване на нередности и едва след това, ако жалбите са редовни, да ги изпращат вече на ВАС. В момента с тези проверки и произнасяния по силата на АПК са ангажирани зам.-председателите или председателите на отделения във ВАС. Проектът на Александрова и Ципов предвижда те вече да осъществяват само контрол върху извършената проверка за редовност и ако открият пропуски да връщат делото на първоинстанционния съд.

В мотивите се сочеше, че измeнeниятa щe paзтoвapят зaм.-пpeдceдaтeлитe нa Bъpxoвния aдминиcтpaтивeн cъд и шeфoвeтe нa oтдeлeния тaм oт “oгpoмнa aдминиcтpaтивнa тeжecт”, която не им позволява да изпълняват същинсите си задължения, както и че ще спести финансов ресур на ответниците по нередовни жалби. Изтъкнато бе и че пoдxoдът нe e нoв зa пpaвopaздaвaнeтo, дeceтилeтия ycпeшнo фyнĸциoниpa в oбщитe cъдилищa и измeнeниятa ca в cинxpoн c нopмитe нa ГΠK .

За същото говори днес пред правната комисия и Георги Чолаков, подчертавайки, че измененията срещат подкрепата на съдиите от ВАС. Но не са писани от него, а от депутатите-вносители. От ДПС и Обединени патриоти заявиха, че са „за“, може да внесат някои корекции за второ четене.

Имаме принципни възражения, обяви обаче Крум Зарков (БСП). „Много е направено в областта на административното правораздаване, но нека не залитаме от претоварването и забатачването с дела към бутикова функция на ВАС“, прикани депутатът. Напомни за принципа „компетенция на компетенция“ (произнасяне по онова, което е от твоя компетентност) и подчерта, че освен от съдиите от ВАС е добре депутатите да получат и становища от първоинстанционните административни съдилища. Отговорено му бе, че ще има и такива.

На свой ред Георги Чолаков опонира, че само в три държави в ЕС административните съдилища нямат процедура по допустимост. „Не говорим за бутиков съд, но елате да видите с какво се занимават председателите на отделения сега – жалби, такси и т.н.“, прикани той.

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 + five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.