Последни новини
Home / Законът / Със 134 бройки увеличиха щата на ГД  „Изпълнение на наказанията“, с 66 – на ГД „Охрана“ 

Със 134 бройки увеличиха щата на ГД  „Изпълнение на наказанията“, с 66 – на ГД „Охрана“ 

Defakto.bg

Числеността на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) да се увеличи със сто тридесет и четири щатни бройки, а на Главна дирекция „Охрана“ (ГДО) с шестдесет и шест щатни бройки,  реши правителството днес, съобщава пресслужбата на МС.  Решението е взето след  изменение на Постановление за определяне на второстепенните разпоредители по бюджета на Министерството на правосъдието.  Проектът на Министерския съвет е изготвен във връзка с осигуряване изпълнението на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г., с който бюджета на Министерството на правосъдието за 2021 г. са включени средства за увеличаване на персонала на двете специализирани дирекции.

2018 г. Протести на надзирателите от цялата страна пред Софийския затвор

Това се случва след  серия протести през годините, на които служителите в затворите и  охранителите от страната остро негодуваха от  възнагражедения,  натрупани отпуски, настояваха за  увеличение на щатовете.  Писаха дори на еврокомисаря Вера Йоурова за нарушените си права.

През 2018 г. , когато от Софийския затвор избягаха Владимир Пелов и Радослав Колев,  Синдикатът на служителите в местата за лишаване от свобода изрази недоволство си, че вината за бягството на двамата рецидивисти се прехвърля само върху тях.  Тогава стана ясно,  че в Централния Софийски затвор 27 невъоръжени надзиратели на смяна охраняват близо 900 затворници, а агресията – по-често вербална, но и физическа, е ежедневие.

Спецификата в правомощията на служителите в тези структури, които са включени и в системата за защита на националната сигурност, са свързани предимно с изпълнение на наказанията и осъществяване на охрана на съдебните сгради.
От съобщение на МС става ясно, че в края на мандата си и в навечерие на изборите, правителството е оценило работата на охранители и надзиратели, като важна „за националната сигурност“.

През последните години се наблюдава тенденция към намаляване на числеността на служителите при ГДО и ГДИН за сметка на увеличаването на ангажиментите по отделните направления на дейности. В ГДИН, въпреки необходимостта от засилени мерки за охрана в местата за лишаване от свобода, ежегодното редуциране на броя на държавните служители в бюджетната сфера засяга непосредствено и личния състав на пенитенциарната система, в следствие на което настъпват проблеми в организацията на охраната и лостовата служба в затворите. В ГДО се цели доизграждане на структурата на дирекцията, което ще доведе до изпълнение на функционалните задължения на служителите в пълен обем , се казва в прессъобщение от МС.

 

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.