Последни новини
Home / Законът / За 3 месеца съдилищата уважили искове на КПКОНПИ за над 1 милион лева (допълнена)

За 3 месеца съдилищата уважили искове на КПКОНПИ за над 1 милион лева (допълнена)

Defakto.bg

Друго е решението по искове срещу Вальо Топлото

В периода ноември 2020 г. –  януари 2021 г. Върховният касационен съд и окръжни съдилища в страната са постановили решения по предявени от  КПКОНПИ искови молби за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество в размер на 1 220 873.02 лв.

Това съобщиха от комисията.

Оттам обаче няма информация за съдбата на исковете им срещу емблематичен персонаж – Валентин Дмитров (Вальо Топлото). А, според публикация на „Сега“ те първо са били отхвърлени от СГС, а после само частично уважени от Софийския апелативен съд.

Уважените искове

С решение на ВКС окончателно е потвърдено отнемане на сумата от 317 113. 66 лв. от        Иван Велев и свързани с него лица. В отнетото в полза на държавата имущество се включват апартамент в гр. Бургас (202.54 кв.м.), недвижим имот в с. Лозарево, обл. Бургас (1 280 кв. м.) – отреден за газостанция, 7 моторни превозни средства, сума в щатски долари, както и златни накити. Проверката на КПКОНПИ е започнала след постъпило уведомление от прокуратурата за това, че Иван Велев е осъден в Кралство Нидерландия на 4 години лишаване от свобода за търговия с хора, наказуема експлоатация за проституция и участие в криминална организация.

ВКС частично е потвърдил и решение по иск на Комисията срещу Неделчо Здравчев и свързани с него лица. В полза на държавата окончателно се отнемат два недвижими имота в гр. Каблешково, общ. Поморие (с площ от  890 кв. м. и 2460 кв. м. на обща стойност 62 602 лв.), както и сума в размер на 112 167.32 лв. от продажба на недвижими имоти и притежавани дружествени дялове. Здравчев е с обвинение от прокуратурата за това, че е извършвал банкови сделки – отпускане на заеми с лихви, без разрешение за тази дейност, от което са ощетени 18 лица.

Изцяло е уважен иск на КПКОНПИ пред първоинстанционен съд – Окръжен съд – Хасково, по дело срещу Ангел Атанасов. От него е отнето имущество в полза на държавата в размер на 622 557.04 лв. , в което се включват недвижим имот в с. Лисово, общ. Свиленград и суми по банкови сметки. Присъдени са и съдебните разноски. Проверката срещу Атанасов е започнала след повдигнато обвинение от прокуратурата за това, че през 2016 г. е превел през границата с Република Турция 37 лица, граждани на Ирак, без разрешение от надлежните органи на властта.

Два иска на КПКОНПИ са уважени от Окръжен съд – Монтана. Едната искова молба е срещу Цветомира Алексиева и свързани с нея лица, сред които и съпругът й – чужденец. Отнето в полза на държавата е имущество на обща стойност 87 363 лв., в което се включват и четири автомобила – два от тях марка „Мерцедес“, „Алфа Ромео“ и „Фиат“. Отнет е и магазин в гр. Лом. Проверката е започнала след обвинение от прокуратурата за това, че в периода 2015 – 2017 г. Алексиева е участвала в организирана престъпна група за превеждане на хора през границата, без надлежно разрешение за това. С решението на първоинстанционния съд тя е осъдена да заплати и разноските по делото.

Уважена е и исковата молба на КПКОНПИ срещу Илия Димитров и свързани с него лица. С решението на съда се отнема сумата от 19 050 лв. и урегулиран поземлен имот в с. Владимирово, обл. Монтана. Проверките на Комисията срещу Димитров са започнали след повдигнато обвинение от прокуратурата срещу него за участие в организирана престъпна група за държане и разпространение на наркотици. В хода на проверката е установено значително несъответствие в доходите на Димитров и свързаните с него лица.

Решенията на ОС – Хасково и ОС – Монтана не са окончателни и подлежат на обжалване.

Валентин Димитров

Решението за Топлото

Софийският апелативен съд е уважил малка част от претенциите на антикорупционната комисия КПКОНПИ за конфискация на имущество от бившия шеф на столичната „Топлофикация“, пише „Сега“.

Димитров е ответник по това дело като наследник на починалата си майка, която прокуратурата прати на съд за данъчни престъпления. Искът срещу него бе на обща стойност 2 417 436 млн. лв. Градският съд през септември 2018 г. отхвърли претенциите на КПКОНПИ. Преди дни обаче апелативните съдии Нели Куцкова, Мария Яначкова и Яна Вълдобрева отменят част от първоинстанционното решение.

Затова от Валентин Димитров като наследник се отнемат апартамент в София от 79 кв. м., гараж от 16 кв. м. и 74,5 идеални части от четири ливади в Бели Искър, които са с обща площ 5,3 дка. Конфискуват се и суми по четири банкови сметки – 27 368 лв. и 58 434 евро, както и 10 акции от „Българска холдингова компания“ АД и 75 акции от емисията на „Индустриален холдинг България“ АД.

Апелативният съд обаче приема, че комисията не е доказала, че трябва да бъдат конфискувани и суми, намерени в три сейфа. Става дума за  – 17 570 лв., 279 420 долара и 844 370 евро. За тези пари прокуратурата твърди, че са иззети при претърсвания през септември 2006 г. През март обаче като ползвател на една от касетите е вписана С.С. Жената свидетелства по време на разследването, че никога не е използвала банковата касета и че за първи път вижда съдържанието ѝ. Но по молба на Димитров се съгласила и подписала документите, необходими за ползване на касетата от нейно име.

Не са представени доказателства в подкрепа на твърдението КПКОНПИ, че сумите, намерени в банковите касетки, са били притежание на Димитрова, тъй като не се сочи в кой номер сейф/касета какви суми са намерени, обяснява съдът. И продължава, че описаните в обвинителния акт факти, колкото и достоверно да звучат, нямат каквато и да било доказателствена стойност в гражданския процес, тъй като за гражданския съд е задължителна само влязла в сила присъда.

Магистратите обясняват още, че по делата за конфискация ответниците трябва да докажат, че имуществото им е придобито със законни средства. Това обаче не освобождава КПКОНПИ от задължението да докаже, че имуществото е собственост на ответника. Затова и съдът не може да стигне до извод, че парите от сейфовете са били част от имуществото на Димитрова.

 

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 − eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.