Последни новини
Home / Законът / За 3 месеца съдилищата уважили искове на КПКОНПИ за над 1 милион лева (допълнена)

За 3 месеца съдилищата уважили искове на КПКОНПИ за над 1 милион лева (допълнена)

Defakto.bg

Друго е решението по искове срещу Вальо Топлото

В периода ноември 2020 г. –  януари 2021 г. Върховният касационен съд и окръжни съдилища в страната са постановили решения по предявени от  КПКОНПИ искови молби за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество в размер на 1 220 873.02 лв.

Това съобщиха от комисията.

Оттам обаче няма информация за съдбата на исковете им срещу емблематичен персонаж – Валентин Дмитров (Вальо Топлото). А, според публикация на „Сега“ те първо са били отхвърлени от СГС, а после само частично уважени от Софийския апелативен съд.

Уважените искове

С решение на ВКС окончателно е потвърдено отнемане на сумата от 317 113. 66 лв. от        Иван Велев и свързани с него лица. В отнетото в полза на държавата имущество се включват апартамент в гр. Бургас (202.54 кв.м.), недвижим имот в с. Лозарево, обл. Бургас (1 280 кв. м.) – отреден за газостанция, 7 моторни превозни средства, сума в щатски долари, както и златни накити. Проверката на КПКОНПИ е започнала след постъпило уведомление от прокуратурата за това, че Иван Велев е осъден в Кралство Нидерландия на 4 години лишаване от свобода за търговия с хора, наказуема експлоатация за проституция и участие в криминална организация.

ВКС частично е потвърдил и решение по иск на Комисията срещу Неделчо Здравчев и свързани с него лица. В полза на държавата окончателно се отнемат два недвижими имота в гр. Каблешково, общ. Поморие (с площ от  890 кв. м. и 2460 кв. м. на обща стойност 62 602 лв.), както и сума в размер на 112 167.32 лв. от продажба на недвижими имоти и притежавани дружествени дялове. Здравчев е с обвинение от прокуратурата за това, че е извършвал банкови сделки – отпускане на заеми с лихви, без разрешение за тази дейност, от което са ощетени 18 лица.

Изцяло е уважен иск на КПКОНПИ пред първоинстанционен съд – Окръжен съд – Хасково, по дело срещу Ангел Атанасов. От него е отнето имущество в полза на държавата в размер на 622 557.04 лв. , в което се включват недвижим имот в с. Лисово, общ. Свиленград и суми по банкови сметки. Присъдени са и съдебните разноски. Проверката срещу Атанасов е започнала след повдигнато обвинение от прокуратурата за това, че през 2016 г. е превел през границата с Република Турция 37 лица, граждани на Ирак, без разрешение от надлежните органи на властта.

Два иска на КПКОНПИ са уважени от Окръжен съд – Монтана. Едната искова молба е срещу Цветомира Алексиева и свързани с нея лица, сред които и съпругът й – чужденец. Отнето в полза на държавата е имущество на обща стойност 87 363 лв., в което се включват и четири автомобила – два от тях марка „Мерцедес“, „Алфа Ромео“ и „Фиат“. Отнет е и магазин в гр. Лом. Проверката е започнала след обвинение от прокуратурата за това, че в периода 2015 – 2017 г. Алексиева е участвала в организирана престъпна група за превеждане на хора през границата, без надлежно разрешение за това. С решението на първоинстанционния съд тя е осъдена да заплати и разноските по делото.

Уважена е и исковата молба на КПКОНПИ срещу Илия Димитров и свързани с него лица. С решението на съда се отнема сумата от 19 050 лв. и урегулиран поземлен имот в с. Владимирово, обл. Монтана. Проверките на Комисията срещу Димитров са започнали след повдигнато обвинение от прокуратурата срещу него за участие в организирана престъпна група за държане и разпространение на наркотици. В хода на проверката е установено значително несъответствие в доходите на Димитров и свързаните с него лица.

Решенията на ОС – Хасково и ОС – Монтана не са окончателни и подлежат на обжалване.

Валентин Димитров

Решението за Топлото

Софийският апелативен съд е уважил малка част от претенциите на антикорупционната комисия КПКОНПИ за конфискация на имущество от бившия шеф на столичната „Топлофикация“, пише „Сега“.

Димитров е ответник по това дело като наследник на починалата си майка, която прокуратурата прати на съд за данъчни престъпления. Искът срещу него бе на обща стойност 2 417 436 млн. лв. Градският съд през септември 2018 г. отхвърли претенциите на КПКОНПИ. Преди дни обаче апелативните съдии Нели Куцкова, Мария Яначкова и Яна Вълдобрева отменят част от първоинстанционното решение.

Затова от Валентин Димитров като наследник се отнемат апартамент в София от 79 кв. м., гараж от 16 кв. м. и 74,5 идеални части от четири ливади в Бели Искър, които са с обща площ 5,3 дка. Конфискуват се и суми по четири банкови сметки – 27 368 лв. и 58 434 евро, както и 10 акции от „Българска холдингова компания“ АД и 75 акции от емисията на „Индустриален холдинг България“ АД.

Апелативният съд обаче приема, че комисията не е доказала, че трябва да бъдат конфискувани и суми, намерени в три сейфа. Става дума за  – 17 570 лв., 279 420 долара и 844 370 евро. За тези пари прокуратурата твърди, че са иззети при претърсвания през септември 2006 г. През март обаче като ползвател на една от касетите е вписана С.С. Жената свидетелства по време на разследването, че никога не е използвала банковата касета и че за първи път вижда съдържанието ѝ. Но по молба на Димитров се съгласила и подписала документите, необходими за ползване на касетата от нейно име.

Не са представени доказателства в подкрепа на твърдението КПКОНПИ, че сумите, намерени в банковите касетки, са били притежание на Димитрова, тъй като не се сочи в кой номер сейф/касета какви суми са намерени, обяснява съдът. И продължава, че описаните в обвинителния акт факти, колкото и достоверно да звучат, нямат каквато и да било доказателствена стойност в гражданския процес, тъй като за гражданския съд е задължителна само влязла в сила присъда.

Магистратите обясняват още, че по делата за конфискация ответниците трябва да докажат, че имуществото им е придобито със законни средства. Това обаче не освобождава КПКОНПИ от задължението да докаже, че имуществото е собственост на ответника. Затова и съдът не може да стигне до извод, че парите от сейфовете са били част от имуществото на Димитрова.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдии и прокурори от 7 европейски държави са на работно посещение в Окръжен съд – Варна

По покана на Окръжен съд – Варна от 4 до 8 юли на работно посещение …

Йорданова: Увеличението на заплатите в ГДО и ГДИН може да е факт още от 1 юли при план за ефективна реформа

Заплатите в Главна дирекция „Охрана“ (ГДО) и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) могат да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.