Последни новини
Home / Законът / „Майстора – писар в съда и неговите последователи“ – проект на съдии от Кюстендил в памет на големия художник

„Майстора – писар в съда и неговите последователи“ – проект на съдии от Кюстендил в памет на големия художник

Defakto.bg

Окръжен съд – Кюстендил и школата по рисуване „Новите Майстори“ реализират проект „Майстора – писар в съда и неговите последователи“.  Той е в памет на големия художник Владимир Димитров – Майстора и в подкрепа на младите художници от кюстендилската школа в изобразителното изкуство, съобщи ВСС.  Проектът се реализира по повод  139- та годишнина от рождението на големия художник и 40-та годишнина от откриването на Съдебната палата в Кюстендил.  Инициативата е част от образователната програма –  „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”, през учебната 2020 / 2021 г, съобщи ВСС.

Ето какво разказват съдиите за таланта, имал късмета през 19 в.  да попадне като писар в Кюстендилския окръжен съд:

До рисувалното училище в София отива пеша, за да не харчи „народни пари“

 

През 1898 г., благодарение на калиграфския си почерк, Майстора е назначен за писар в Кюстендилския окръжен съд. В свободното си време, той скицира разсилния, другите писари, адвокатите и подсъдимите, прави и пейзажи от околностите на града. Талантът му е забелязан от председателя на съда Никола Чехларов. В желанието си да направи нещо за младото момче, той изпраща 20 негови скици в Рисувалното училище, с молба да го приемат и да му отпуснат стипендия. Отговорът бил, че момчето е талантливо, но стипендия няма. Тогава Никола Чехларов събира рисунките и прави първата изложба на Владимир Димитров – Майстора на 11 май 1903 г., в гимнастическия салон на Педагогическото училище в Кюстендил.  Съдии, адвокати, граждани събират средства и Майстора постъпва като извънреден ученик в Държавното рисувалното училище ( днешната Национална художествена академия – София), в класа на Иван Мърквичка.   За да не харчи от „народните пари“, той отива до София пеша!

Вдъхновени от историята на големия художник, неговите последователи от школата „Новите Майстори“, с ръководител кюстендилския художник Евгени Серафимов творят по темата през последните месеци. Предстои откриването на изложба в Съдебната палата.

Владимир Димитров – Майстора е носител на най-високите отличия на страната за принос към националното ни изобразително изкуство, с множество изложби в страната и чужбина. Художествената галерия в Кюстендил носи неговото име и съхранява най- богатия фонд от негови произведения.

След прекъсване от повече от 20 години Национална награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“ е възстановена през 2013 година и ще бъде връчена на специална церемония в галерията в Кюстендил, на 1- ри февруари, денят на рождението на Майстора.

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 + twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.