Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата ще си сътрудничи с ОЛАФ по дела за измами и корупция в ЕС

Прокуратурата ще си сътрудничи с ОЛАФ по дела за измами и корупция в ЕС

Defakto.bg

Прокуратурата сключи споразумение за сътрудничество с Европейската служба за борба с измамите (OLAF), съобщи държавното обвинение.  Документът е подписан от  главния прокурор  Иван Гешев и генералният директор на Европейската служба за борба с измамите (OLAF) Виле Итала и предвижда  административно сътрудничество между  двете институции. Споразумението  предвижда обмен на информация  по дела срещу измамите, корупцията и всяка друга незаконна дейност, както и за защита на репутацията на европейските институции чрез разследване на сериозни нарушения в тях.

OLAF ще предоставя на прокуратурата окончателни доклади от разследвания, свързани с Република България, придружени от препоръки на генералния директор на OLAF и други относими документи. Двете страни ще се подпомагат взаимно и в оперативните дейности  за защитата на финансовите интереси на Европейския съюз

 “ Изкореняването на измамите и корупцията е от изключително значение, особено, когато това би защитило репутацията на Европейския съюз и неговите институции, и същевременно би гарантирало, че бюджета на ЕС се усвоява правилно, там, където трябва с цел подобряване на благосъстоянието на европейските граждани. Ние споделяме тази цел, както с прокурорите от България, така и с всички останали в ЕС. Уверен съм, че това ново споразумение ще доведе до още много успешни разследвания в бъдеще.”, коменитра  Виле Итала.

Според Иван Гешев, “подписаното с ОЛАФ споразумение за сътрудничество е още една стъпка, показваща решителността, както на Прокуратурататака и на европейските институции, за непримиримост към корупцията и измамите с европейски средства. Вярвам, че, както и до момента, Прокуратурата и ОЛАФ ще продължим да работим в пълна координация и сътрудничество, основано на доверие и висок професионализъм.”

Сключеното между ПРБ и OLAF споразумение не обхваща правната взаимопомощ или други форми на съдебно сътрудничество по наказателни дела и не засяга бъдещото сътрудничество на партньорите с Европейската прокуратура.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 − one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.