Последни новини
Home / Законът / СГС отказа отвод на прокурор и адвокат по делото срещу Кристиан Николов. В единната ПРБ и Гешев можел да е обвинител

СГС отказа отвод на прокурор и адвокат по делото срещу Кристиан Николов. В единната ПРБ и Гешев можел да е обвинител

Defakto.bg

След като отказа два и постанови един отвод, в разпоредително заседание днес СГС определи, че няма пречки наказателният процес срещу Кристиан Николов да стартира.

Както е известно, делото е за смъртта на журналиста Милен Цветков, обвинението – че тя е причинена при „евентуален умисъл“ от Николов, седнал зад волана след употребата на три вида наркотични вещества. Това е най-тежката квалификация, предвиждаща и най-суровите наказания, включително доживотен затвор.

Петчленен състав, председателстван от Веселина Ставрева, конституира като частни обвинители дъщерята на Милен Цветков Калина (представлявана от адвокат Менко Менков) и непълнолетният му син Боян (чрез неговата майка плюс адвокат), както и сестрата на загиналия журналист Цветанка Дренска-Кафеджиева. Брат му Боян Кафеджиев е бил уведомен, но не се яви в съда, нито изпрати представител.

Най-любопитният момент от заседанието бе за исканите отводи и от едната, и от другата страна.

Така прокуратурата бе искала отвод на майката на Кристиан Десислава Николова като негов защитник, както и на адвоката Константин Симеонов – като защитник на сина й. Мотивът бе, че майката е била обвиняема по същото дело (макар че обвиненията окончателно са свалени), а Симеонов е бил неин адвокат в това й качество.

Самият Николов и защитата му (адвокат Любомир Таков) пък настояваха за отвод на един от прокурорите по делото Иван Кучиев, заради неговата близост с адвокат Менков и съмненията за „случайното“ му разпределение именно по това дело, а оттам и за неговата безпристрастност, както и за заинтересованост.

СГС прие само искането за отвод на майката като защитник именно заради участието й в друго качество в процеса.

Основания за отстраняването на адвокат Симеонов обаче няма, категорични бяха магистратите.

Прокурор Иван Кучиев

Няма и реални данни за необективност или заинтересованост на прокурор Кучиев, реши СГС. И обяви: „Съдът не смята за необходимо да обследва всички документи за случайното разпределение на конкретен прокурор – ПРБ е единна и всеки прокурор е заменяем, като по делото е възможно да се яви включително и главният прокурор. Според трайната практика на ВКС, дори да е нарушен принципът за случайно разпределение, това ще е от значение само ако се установи необективност или заинтересованост. Към настоящия момент съдът не констатира това. Днешните доказателства от защитата за заведена преписка срещу прокурори по делото не променят горния извод“. По делото има още двама прокурори – Юлиан Банков и Събина Христова.

Отказано бе изменение на мярката „задържане под стража“, потвърдена за последно от Софийския апелативен съд вчера.

Тъй като досега не съм имал възможност да се срещна с близките на пострадалия, искам да използвам този момент и да изкажа моите най-искрени съболезнования за загубата. Знам, че това нещо не би могло да Ви утеши, до искам да знаете, че искрено съжалявам за случилото се„, каза  Кристиан Николов на семейството на загиналия журналист.

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: От медиацията всички печелят – и страните по делата, и правораздаването, каза министър Зарков

Медиацията може да се окаже ситуация, в която всички печелят – системата на правораздаването, хората, …

Българка е екстрадирана в САЩ по обвинение за криптоизмамата „УанКойн“ (допълнена)

Българката Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen − 15 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.