Последни новини
Home / Законът / Трима по делото за „опасните отпадъци“ се споразумяха с прокуратурата срещу условни присъди (обновена и допълнена)

Трима по делото за „опасните отпадъци“ се споразумяха с прокуратурата срещу условни присъди (обновена и допълнена)

Defakto.bg

Трима от твърдяната организирана престъпна група за „опасните отпадъци“ с участието на братя Бобокови и бившия зам.-министър на екологията Красимир Живков постигнаха споразумение с прокуратурата, а съдия Станимир Миров от Специализирания съд го одобри.

На сделка с обвинението отидоха основният прокурорски свидетел Васил Богданов (бивш директор на „Монбат рисайклинг“, срещу когото имаше и второ обвинение за укриване на данъци), Айгюн Еминов (собственик на площадката в Плевен) и Габриел Савов (бивш шеф на РИОСВ-Плевен). И, съответно, получиха условни присъди и заплащане на общо 27 278,54 лева разноски. Приема се, че от престъплението не са претърпени имуществени вреди.

И тримата са се признали за виновни (за участие в твърдяната ОПГ). Срещу което получават съответно: Богданов – 1 година условно с 3 години изпитателен срок; Еминов – 2 години условно с 3 години изпитателен срок; Савов – година и половина условно с 3 години изпитателен срок. Освен за участие в ОПГ-то, Еминов е осъден и за документи престъпления, а Савов -и  за длъжностни престъпления. Второто обвинение срещу Богданов очевидно е отпаднало по време на разследването.

По закон споразуменията са възможни след приключване на разследването, задължително се одобряват от съда (условието е да не противоречат на заона и морала) и са със сила на окончателна присъда.

Днес мерките за неотклонение на тримата „подписка“ са отменени, забраните за напускане на страната също.

Богданов и Еминов „сътрудничат“ с прокуратурата още от старта на гръмкото разследване през май м.г. Нещо повече – показанията на Богданов се ползваха като аргументи за продължаващото задържане на Атанас Бобоков, както и за рекордната му гаранция от 2 милиона лева в края на м.г.

До месец се очаква делото за опасните отпадъци да влезе в съда, а Богданов, Еминов и Савов да бъдат призовани като свидетели, обяви прокурор Генка Брезашка, цитирана от БНР.

„Сключването на това споразумение е изключително в подкрепа на тезата на Прокуратурата такава, каквато беше и още от самото начало – за наличието на такава организирана престъпна група, но делото изобилства от доказателства – така мога да кажа, така че сме напълно спокойни“, е позицията на Брезашка.

По информация на  Медиапул е възможно да има и четвърто споразумение – с Васил Коцев, често назоваван „синът на зам.-министър Живков“, макар двамата да нямат роднинска връзка. Той е yпpaвитeл нa пъpвaтa лицeнзиpaнa фиpмa зa oбpaбoтĸa нa oпacни oтпaдъци “Глoбaл pиcaйĸлинг”. А спецпрокуратурата го обвини за участие в „групата“ през август, макар че близo тpи гoдини Коцев e бил paзcлeдвaн oт Coфийcĸaтa paйoннa пpoĸypaтypa, бeз дaнни зa opгaнизиpaнa пpecтъпнocт.

About De Fakto

Проверете също

Първи осъден за търговия с гласове, 440 преписки и 56 производства за нарушения на политическите права

57-годишен мъж от плевенското село Ставерци е първият осъден за купуване на гласове за предстоящите …

Антон Станков: След решението за мандатите, съдиите Гроздан Илиев и Анастас Анастасов трябва да се върнат автоматично в КС

„Конституционният съд си вкара страхотен автогол, защото се опита да компенсира липсата на политическа воля за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.