Последни новини
Home / Законът / Европарламенът гласува за ново трудово законодателство срещу свръхексплоатация при дистанционна работа

Европарламенът гласува за ново трудово законодателство срещу свръхексплоатация при дистанционна работа

Defakto.bg

С 472 срещу 126 гласа и 83 въздържали Европейският парламент гласува резолюция  за въвеждане на нови правила в трудовота законодателство в ЕС, с които да бъдат защитени работниците и служителите срещу свръхексплоатация при дистанционна работа.  Евродепутатите призовават Европейската комисия да предложи регулация, която да позволява  откъсване на работниците от работната среда в извънработно време, без риск от  уволнение или други неблагоприятни последици.

При сегашната липса на ясни правила дигиталната сфера позволява действието на принципа “винаги на разположение” (always on), който има отрицателно отражение върху здравето на работниците и служителите.

Правото на откъсване от работната среда е правото на работниците да не се занимават с дейности или комуникации, свързани с работата, в извънработно време, чрез използването на цифрови инструменти, като например телефонни обаждания, електронни писма или други съобщения, се казва в резолюцията.

Правото на откъсване от работната среда следва да позволява на работниците да изключват инструментите, свързани с работата, и да не отговарят на искания на работодателите в извънработно време, без риск от неблагоприятни последици, като например уволнение или други ответни мерки.

Работодателите  не трябва  да насърчават културата “винаги на линия” на работното място, при която работниците, които се отказват от правото си на откъсване от работната среда, да се ползват с очевидно с предимство спрямо служителите, които не правят това.

Не можем да изоставим милионите европейци, подложени на натиск да бъдат винаги на разположение. Те работят повече от предвиденото в договорите им работно време. Дойде моментът да застанем на тяхната страна и да им дадем каквото заслужават: правото да се изключат. Време е да осъвременим трудовите права съгласно новите реалности в цифровата ера“, заяви докладчикът по темата Алекс Салиба, малтийски евродепутат от групата на социалистите и демократите.

Според представената статистика по време на дебата стана ясно, че от избухването на пандемията от ковид-19 работата от вкъщи се е увеличила с 30%. Проучване на Eurofound показва, че хората, които работят редовно от дома си, надхвърлят два пъти по-често от другите максимума от 48 работни часа седмично. Близо 30% казват, че всеки ден работят и в часовете си за почивка, докато при работещите в офиси това се случва само с 5% от служителите.

Евродепутатите посочат,  че извън работното си време хората имат право да откажат телефонни обаждания, електронна кореспонденция и друга дигитална комуникация. Това се отнася също до почивните дни през седмицата и по време на отпуск.  Работодателите  трябва да уважават това право и да не подлагат работниците и служителите на санкции. Освен това, ЕП напомня, че използването на цифровите инструменти за продължителен период от време може да доведе до намаляване на концентрацията, както и до когнитивно и емоционално претоварване. Монотонните, повтарящи се манипулации и статичната поза в продължение на дълъг период от време могат да доведат до напрежение на мускулите и до мускулно-скелетни смущения.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Огнян Стоичков, член на Бюрото за контрол на СРС: Срещу две лица от протестите са прилагани неправомерно СРС

Поне спрямо 2 лица, участвали в протестите, са прилагани неправомерно специални разузнавателни средства (СРС) – …

52 кандидати за младши магистрати заявиха желанията си за назначаване

Одобрените от колегиите на ВСС 52 кандидати за младши съдии, прокурори и следователи заявиха писмено …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.