Последни новини
Home / Законът / На първо четене приеха поправки за изборите, не е ясно ще пише ли ЦИК здравни правила за вота и карантинираните

На първо четене приеха поправки за изборите, не е ясно ще пише ли ЦИК здравни правила за вота и карантинираните

Defakto.bg

 

Със  128 гласа „за“,  45 „против“, 9 “ въздържали се“ на първо четене мина законопроекта за изборните правила предложени през закона за извънредното положение, внесен от управляващите.  След днешния дебат останаха неизяснени въпросите как точно ще гласуват гражданите, които се намират в изолация или под карантина към момента на изборите и дали  ЦИК ще пише здравни правила за вота.

Споровете по законопроекта на управляващие от правната комисия се пренесоха и в пленарна зала, а те са свързани с възложените от законопроекта на управляващите задължения на ЦИК да определя правилата, при които ще гласуват заболелите и карантинираните граждани,  както и дали закона за извънредното положение е точния  правен документ, в който трябва да се извършат промените, без да са съгласувани с Изборния  кодекс.  Така ЦИК се превръща в органа,  който трябва да гарантира живота и  здравето на избирателите, на членовете на избирателните комисии и на другите участници в изборния процес. Това трябва да стане в срок до 50 дни преди изборния ден и след консултации със здравния министър, Националния оперативен щаб (НОЩ) и Националния ваксинационен щаб. Също ЦИК трябва да обезпечи изборния процес и с „всички необходими средства за защита”.

Законопроектът, внесен от  ГЕРБ и „Обединени патриоти“ предлага  още чрез закона за извънредното положение да се въведат възможности за карантинираните и болните да гласуват на предстоящите парламентарни избори в мобилни или в разкрити в болниците секции.

Опозицията остро възрази, че  промените не се  съобразяват с правилата на Изборния кодекс, който стои по високо в нормативната йерархия и в него е записано, че с подвижни секции гласуват само хора с увреждания, а не заболелите или карантинираните заради Ковид – 19, а ЦИК отговаря за изборния процес, а не за здравето на избирателите.

Крум Зарков от БСП не получи отговор на настойчивия си  въпрос:  „При несъотвествия и спорове, кой закон ще се прилага – ИК и закона за извънредното положение?“.  Той обобщи :“С този закон вие не правите абсолютно нищо. Проблемите остават същите, каквито бяха и преди него.“

От  БСП са категорични, че  ГЕРБ  спасява  правителството от отговорност и възлага на комисията правомощия за които членовете й нямат експертиза.

„ЦИК се товари с несвойствени задължения, каза Филип Попов от БСП.  Той напомни,  че според ИК комисията трябва да пише методически указания за изборите, но в случаите на пандемия –  въз основа на здравен  протокол, изготен от министъра на здравеопазване.  „ЦИК е органът, който се занимава  цялостната организация на изборния процес, уважаеми народни представители. Няма как тя да бъде изключена от това, да определи рамката, в която трябва да бъдат произведени избори при възможните нормални условия в състояние на извънредна епидемична обстановка“, каза Попов. Той обърна внимание още, че проектът не изяснява как карантинираните, ще доказват, че  са карантинирани – в списъците, които РЗИ-тата водят просто са описани едни имена„.  Попов определи законопроекта като „саботаж“ на предстоящите избори.

 Павел Шопов от „Атака“ беше категоричен, че промените трябва да бъдат направени в Изборния кодекс, а не в този закон.  От „Атака“ допуснаха, че така бившите им партньори се опитват да избягат от дебат за  другите сериозни недостатъци на изборното законодателство.

Много съмнително съм настроен по отношение на това дали ще има машинно гласуване изобщо. И ако се вкарат в Изборния кодекс, ще бъдат внесени решителни и недвусмислени мерки, да има машинно гласуване“.

Спекулациии са твърденията че ЦИК се товари с несвойствени задачи, заяви  Красимир Ципов от ГЕРБ.  „ЦИК е органът, който се занимава  цялостната организация на изборния процес, уважаеми народни представители. Няма как тя да бъде изключена от това, да определи рамката, в която трябва да бъдат произведени избори при възможните нормални условия в състояние на извънредна епидемична обстановка„. Ципов  призова за постигане на съгласие в дебата по спорните  въпроси. Според Христо Гаджев (ГЕРБ) мястото на промените е в закона за извънредното положение, защото епидемиологичната обстановка най-вероятно няма да се нормализира до края на годината.

Направи впечатление, че депутатите от ГЕРБ избягваха да коментират  становището на самата ЦИК, в което се казва, че  Министерският съвет трябва ясно да бъде обонозачен  като органът отговорен за вота, който ще  обезпечава  процеса с всякакви средства за защита – маски, дезинфектанти, ръкавици. Комисията настоя също да се определи и минималният брой избиратели, които да се включат в мобилните секционни комисии с преносимите урни, както и в  закона  да има ясни критерии за това кога човек може да гласува с подвижна избирателна кутия, както предлагат управляващите за поставените под карантина и поискаха достъп до регистрите по Закона за здравето на хората под карантина или изолация.

Хамид Хамид  заяви, че ДПС ще подкрепи законопроекта, но се съгласи с  критиките на депутатите от левицата  по повод възлаганите с проекта задължения на ЦИК. От думите му стана ясно, че между първо и второ четене ДПС ще внесе промени в законопроекта.

В правната  комисия  социалистите обявиха, че  отговорността за безопасното протичане на изборите трябва да е на Министерския съвет или на здравните власти: „И вече виждам как министър-председателят, който би трябвало да носи цялата отговорност, би трябвало да решава той или конкретен вицепремиер  ще заеме поста на арбитър,  ще изчака да види общественото мнение какво е, да се скара единият щаб с другия, да изразят противоположни тези и той мъдро да отсъди, да поощри или да порицае някого. Никой не е гласувал да го управлява Централна избирателна комисия или пък някакъв щаб„, заяви Явор Божанков от БСП.

Промените предвиждат още  хората с изтекли документи за самоличност в страната и чужбина да могат да гласуват с тях.

По настояване на ГЕРБ срокът за предложения между първо и второ четене беше съкратен до 4 дни. Вероятно управляващите ще бързат да приемат поправките до края на следващата седмица.

 

About De Fakto

Проверете също

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Щатът Ню Йорк прие по-строги ограничения за носенето на огнестрелно оръжие

Сенатът на щата Ню Йорк одобри закон,  кйто забранява да се носят скрити оръжия на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.