Последни новини
Home / Законът / Точкова пита „трети лица“ дали да огласи проверките срещу Панов

Точкова пита „трети лица“ дали да огласи проверките срещу Панов

Defakto.bg

Председателят на ВКС публично ги приканва да се съгласят

Изпълнението на искането на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов да получи от Инспектората пълната документация по извършените срещу него проверки не може да бъде изпълнено без съгласието на енигматични „трети лица“.  Само съгласието на проверявания и пряко засегнат магистрат, оказва се, не е достатъчно.

Това става ясно от отговор на главния инспектор Теодора Точкова до Панов, за който уведомиха от ВКС.

Любопитното е, че по други проверки, например за „ЦУМгейт“, от Инспектората бяха искали именно съгласието на пряко засегнатите Сашо Дончев, Сотир Цацаров и Георги Гергов. Но нещата се обръщат.

На 13 януари Панов изпрати искането си до Точкова, като подчерта, че според съдебната практика винаги е налице надделяващ обществен интерес по отношение на информацията, получавана, създавана и съхранявана по повод на извършвани от Инспектората проверки за почтеност и конфликт на интереси и за установяване на действия, накърняващи престижа на съдебната власт, и проверки, свързани с нарушаване на независимостта на магистратите.

В Инспектората са приели това искане за заявление за достъп до обществена информация. А в отговора си главният инспектор казва: „В Закона за съдебната власт не е предвиден специален ред за предоставяне на копия на документите от приключените проверки, извършвани по реда на глава девета, раздел Іб от ЗСВ. От друга страна, на основание чл. 175р, ал. 2 от ЗСВ лицата на които е възложено разглеждането на сигнала, са длъжни да не разкриват самоличността на лицето, подало сигнала, както и да не разгласяват фактите и данните, които са им станали известни във връзка с разглеждането на сигнала и да опазват поверените им писмени документи от нерегламентиран достъп на трети лица. Исканите от Вас документи съдържат информация, представляваща служебна тайна съгласно чл. 175р, ал. 3 от ЗСВ. Предоставянето й може да се извърши след изтичане на шестмесечния срок за защита, предвиден по чл. 34, ал. 1, т. 4 от Закона за защита на класифицираната информация. В чл. 34, ал. 3 от Закона за защита на класифицираната информация изрично е регламентирано, че след изтичане на сроковете по ал. 1 нивото на класификация се премахва и достъпът до тази информация се осъществява по реда на Закона за достъп до обществена информация.“

От ИВСС уведомяват също, че „във връзка с необходимостта от получаване на съгласието на трети лица за предоставяне на исканата информация, на основание чл. 31, ал. 1 от Закона за достъп до обществена информация удължаваме срока за разглеждане на заявлението с 14 дни“.

Според публично изразяваната позиция на главния инспектор „същността на извършваните от Инспектората проверки по реда на глава девета, раздел Іб ЗСВ е специфична и с информацията от тях следва да се борави изключително внимателно, защото сама по себе си може да дискредитира и да накърни правата и репутацията на проверявания магистрат.“

След като това основание вече не е на дневен ред и като приема получения днес отговор от главния инспектор за опит отново да бъде осуетена възможността обществото да получи пълната и коректна информация за извършените проверки и за резултатите от тях, председателят на ВКС приканва третите лица, които и да са те, да дадат своето съгласие за предоставяне на информацията. Дори и при отказ от тяхна страна, Законът за достъп до обществена информация предвижда възможността информацията да бъде предоставена при заличаване на техните данни. Съгласно чл. 31, ал. 4 при изрично несъгласие от третото лице в срока по ал. 1 съответният орган предоставя исканата обществена информация в обем и по начин, който да не разкрива информацията, която засяга интересите на третото лице. Нормата на чл. 31, ал. 5 гласи, че не е необходимо съгласието на третото лице в случаите, когато то е задължен субект и отнасящата се до него информация е обществена информация по смисъла на този закон, както и когато е налице надделяващ обществен интерес от разкриването ú.

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 − thirteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.