Борисов не се трогна нито за битите български протестиращи и журналисти, нито за отравянето на Емилиян Гебрев и други български граждани. В Европарламента се прочу със заканата „да изгори“ Елена Йончева, както сам се изразява в записа, а в европейската преса с това, че праща в турските затвори хора, потърсили убежище в Европа“.

Така  президентът  Румен Радев  коментира призива на премиера Бойко Борисов да изкаже позицията по  задържането на руския опозиционер Алексей Навални.  Борисов направи изявление по време на поредна  инспекция – този път в Сливница, където заедно с министъра  на икономиката Лъчезар Борисов, докато  се самопохвалваха  пред  камерата на пресслужбата на МС,   женски глас  започна да скандира „Оставка“, „Мафия“, „Чекмеджета“ и „Кюлчета“.  Камерата не я показа.

Именно след горещата  случка,  Борисов се насочи към  Радев и каза: „На Европейския съвет беше разгледано и задържането на опозиционния лидер в Русия Алексей Навални. На този фон са оглушителни тишината и мълчанието на президента Радев„, каза  той.(..) Тук не става въпрос да се месим в работите на Руската федерация, а за чисто демократичен процес – че всеки опозиционен човек или всеки, който не харесва дадено управление, има право на своя глас“.

В този призив  Радев съзря играна  от премиера роля като радетел за демокрация, чиито театрален характер не  оспорва.

Защото вече приключи с тази в България, затова „освобождава“ други народи.  За мен проблемите на българската демокрация са прекалено драматични, за да ги крием зад загрижени, театрални пози. Оставям тази роля на Борисов“, отбеляза Румен Радев.