Последни новини
Home / Законът / След окончателното „Невинни!“ съдии искат обезщетения от ВСС

След окончателното „Невинни!“ съдии искат обезщетения от ВСС

Defakto.bg

Двама бивши председатели на Военноапелативния съд – Веселин Пенгезов и Петър Петков (на снимката) са депозирали искания до ВСС да бъдат обезщетени за невзети заплати, неполучени премии, неползвани отпуски.

Пенгезов е и бивш председател на Софийския апелативен съд, а молбите на двамата ще бъдат разгледани от съдийската Комисия по атестирането и конкурсите (КАК) в понеделник. Решенията ще се вземат от Съдийската колегия на ВСС.

Дотук се стига, след като в началото годината влезе в сила присъдата на Софийския апелативен съд: „Невинни!“ за Пенгезов, Петков, колегата им Владимир Димитров и други. Тя не бе протестирана от прокуратурата пред ВКС.

Преди това през 2014 г. съдиите бяха шумно обвинени заради европроект за онлайн страница на Военноапелативния съд и военни съдилища и популяризиране на дейността им. Като стартът на гръмкото дело съвпадна с момента, в който Пенгезов се кандидатира за втори мандат начело на Софийския апелативен съд. Последва отстраняването им от длъжност и прочие неблагополучия, включително уволнение на Веселин Пенгезов, което обаче бе отменено от ВАС.

На 22 ноември 2016 г., след промени в Закона за съдебната власт, той  бе възстановен като съдия в Софийския апелативен съд заради отпаднало основание за отстраняването му. Koнĸpeтнo тoгава чл. 230 oт ЗCB пpeдвиди cъдeбният cъвeт пo иcĸaнe нa глaвния пpoĸypop дa oтcтpaнявa мaгиcтpaти caмo зa пpecтъплeния, пpяĸo cвъpзaни c paбoтaтa им. Πpeди пpoмянaтa ce дoпycĸaшe тoвa дa cтaвa и зa дpyги пpecтъплeния, пo пpeцeнĸa нa BCC.

Оттогава текстът претърпя още корекции, включително след решение на КС. Една от големите промени е, че отстраняването на обвинени магистрати по искане на главния прокурор вече не е задължително, а възможно. В същото време обаче то касае всички обвинения за умишлено престъпление от общ характер, не само за служебни действия. Но измененията вече не касаят казуса „Пенгезов“.

Петър Петков напусна системата с оставка през март 2015 г. (докато бе отстранен от длъжност), а през 2019 г. ВКС окончателно му отказа изплащане на обезщетение за напускане на военната служба по Закона за отбраната, тъй като не се полагало на подсъдим.

Молбите и на двамата до ВСС сега са по чл. 231, ал.1 от Закона за съдебната власт. Текстът гласи:

Чл. 231. (1) (Доп. – ДВ, бр. 33 от 2009 г., предишен текст на чл. 231, доп. – ДВ, бр. 62 от 2016 г., в сила от 09.08.2016 г., изм. – ДВ, бр. 90 от 2017 г., изм. – ДВ, бр. 11 от 2020 г.) При прекратяване на наказателното производство, освен в случаите по чл. 24, ал. 1, т. 2 и 3 и ал. 3 от Наказателно-процесуалния кодекс или при постановяване на оправдателна присъда съдията, прокурорът или следователят, който е временно отстранен от длъжност, се възстановява и му се заплаща разликата между получаваното възнаграждение по чл. 230, ал. 5 и пълния размер на трудовото възнаграждение за периода на отстраняването.

Първоначално отстранените магистрати не получаваха никакви възнаграждения, впоследствие промени в ЗСВ регламентираха за този период да им се изплаща минималната работна заплата.

Така Пенгезов е поискал пълния размер на заплатите като апелативен съдия от 15 май 2014 г. до края на ноември 2016 г. – периода на отстраняването. Както и възстановяване на осигуровките, обезщетение за неползван платен годишен отпуск в размер на 106 дни и неполученото допълнително материално стимулиране (обичайните „коледни премии“ в системата).

Петков иска обезщетение за неполучените заплати като военноапелативен съдия от отстраняването през 2014 г. до гласуването на оставката му през 2015 г.

Според юристи, след окончателното оправдаване, Петър Петков е в правото си да поиска и обезщетението при напускане, равно на броя прослужени магистратски години, но не повече от 20 заплати.

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.