Последни новини
Home / Законът / Доц. Наталия Киселова: Нелепо е правила за изборите да се уреждат със Закон за извънредното положение

Доц. Наталия Киселова: Нелепо е правила за изборите да се уреждат със Закон за извънредното положение

Defakto.bg

Няма предпоставки и условия за гласуване под карантина – това заяви,  доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийския университет пред БТВ. Тя коментира предложението на управляващите да въведат изборни правила за предстоящия вот в  Закона за извънредното положение. Неправилна е самата идея едни правила, които са  уредени в Изборния кодекс,  да бъдат изваждани от него.  Когато  нещо записано в кодекс, абсурдно е да се твърди, че  то може да се урежда в друг закон, категорична е  Киселова.  Даде и пример: Ако кажем,  че едно нещо е престъпление, но не е посочено в Наказателния  кодекс, юристите не го и поглеждат, обясни тя.

Абсурдно е да твърдим, че когато се улеснява участието на гражданите в изборите, не трябва да се отваря Изборния кодекс, а въпросите трябва да се уредят в закона за  извънредното положение, който регламентира съвсем други отношения„, посочи специалистът.   Напомни, че Венецианската комисия е препоръчала да не се отваря ИК непресредствено преди избори само по основни  въпроси – например промяна на изборната система, промяна на граници на избирателни закони,  въвеждане на утежняващи условията за участие на партиите в изборите и др. Сега предлаганите измененя не са такива промени,  отбеляза  юристът.    „Народните представители всеки ден ни изненадват с антипрактити„, добави доц. Киселова.

При приемането на първо четене на проекта на ГЕРБ и ОП, опозицията сериозно критикува решаването на чисто изборни въпроси през извънердиня закон, свързан с противоепидемичната обстановка,  но според управляващите това е  правилният начин, въпреки че отговориха на въпроса – при несъответствия и спорове – кой закон ще  се прилага?

Според доц. Кисиловва сериозен е натискът и върху Централната избирателна комисия, от която в този напрегнат период управляващите изискват да напусне сградата и да се премести в НДК.  Друг пример за лоша законодателна техника, посочи Киселова, е решението ЦИК  да се съобразява с органи, които са създадени със заповеди, а не със закони.  Националният оперативен щаб и   Ваксинационният щаб напремир, са създадени със заповед, като  консултативни органи, а ги вкарват в закона.  Това не е добра правна техника,  каза юристът.

Киселова е категорична  още, че не се уреждат и въпросите за начина, по който се провежда предизборната кампания.  Не са ясни и правилата за гласуване в лечебните заведения в отделенията за коронавирус.

Друг  нерешен въпрос как  ще се предават материалите.  Не е ясно как  ще се преброяват резултатите,  какво се прави, ако не си носиш лична химикалка, например.  Според Киселова промените за изборите трябва да бъдат много внимателно разгледани между първо и второ четене.

Аргументът „трябва да бързаме“ не е състоятелен, смята Киселова –  има достатъчно време до 4 април да се напишат добри и поне сравнително безспорни правни норми, смята тя.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.