Последни новини
Home / Законът / Комисия допусна до подбор всички 35 кандидати за европейски делегирани прокурори

Комисия допусна до подбор всички 35 кандидати за европейски делегирани прокурори

Defakto.bg

Всички кандидади за европейски делегирани прокурори – общо 35 на брой за 10 позиции за България, са допуснати до процедурата за подбор. Това е решението на тричленната комисия от кадровици, извършила проверката по документи. В комисията на случаен принцип влязоха Пламен Найденов – председател, Светлана Бошнакова, Огнян Дамянов.

Списъкът с допуснатите кандидати – 24-ма прокурори, 9 следователи и 2-ма съдии, е публикуван на страницата на Висшия съдебен съвет. Сред претендентите са включитебно известният с инакомислието си следовател Бойко Атанасов, както и наблюдаващият делата срещу Васил Божков в Специализираната прокуратура Венцислав Фердинандов. Кандидастващите съдии са Христо Крачунов от СРС и Светомир Бабаков от РС-Асеновград. Поставените изисквания бяха за минимум 8 години стаж, максимум 58-годишна възраст, владеене на английски език и др.

Допуснатите кандидати бъдат изслушани от Прокурорската колегия на ВСС в следващия етап от процедурата, като предстои определяне на датата, мястото и началния час.

Изслушването ще се проведе по азбучен ред, като в рамките на 10 минути, всеки представя кандидатурата си и мотивите за участие. Членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет могат да отправят въпроси към тях, както и въпроси, постъпили по реда на чл. 11 от Правилата. Преценка за уменията и качествата на кандидата, ще бъде направена съобразно критериите – практически опит в наказателно производство на финансови, данъчни, икономически престъпления, както и опит в международното сътрудничество по наказателно-правни въпроси; опит в разследването на престъпления срещу финансовите интереси на ЕС; опит в провеждането на трансгранични разследвания предвид разписаните в Регламента правомощия за тясно сътрудничество и консултации с други европейски делегирани прокурори при такива разследвания; много добро познаване на институционалната правна рамка на Европейския съюз, статут и функциониране на Европейската прокуратура; високи етични стандарти, почтеност и дисциплинираност; отлични умения за комуникация и работа в екип. Всеки участник в процедурата ще бъде подложен на отделно гласуване, по азбучен ред.

Решението кои ще бъдат назначени на 10-те „български“ позиции за европейски делегирани прокурори ще е на главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши.

About De Fakto

Проверете също

С кодово има „Жълт паваж“ Европейската прокуратура разследва реставрацията на столичния център за злоупотреби с европари

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с …

Шампионите в международна класация за състезания по право от Софийския университет бяха отличени от министър Зарков

„Успехът е и че представлявате правната ни школа на най-високо ниво. Благодарим ви!“ Студенти от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine + five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.