Последни новини
Home / Законът / Комисия допусна до подбор всички 35 кандидати за европейски делегирани прокурори

Комисия допусна до подбор всички 35 кандидати за европейски делегирани прокурори

Defakto.bg

Всички кандидади за европейски делегирани прокурори – общо 35 на брой за 10 позиции за България, са допуснати до процедурата за подбор. Това е решението на тричленната комисия от кадровици, извършила проверката по документи. В комисията на случаен принцип влязоха Пламен Найденов – председател, Светлана Бошнакова, Огнян Дамянов.

Списъкът с допуснатите кандидати – 24-ма прокурори, 9 следователи и 2-ма съдии, е публикуван на страницата на Висшия съдебен съвет. Сред претендентите са включитебно известният с инакомислието си следовател Бойко Атанасов, както и наблюдаващият делата срещу Васил Божков в Специализираната прокуратура Венцислав Фердинандов. Кандидастващите съдии са Христо Крачунов от СРС и Светомир Бабаков от РС-Асеновград. Поставените изисквания бяха за минимум 8 години стаж, максимум 58-годишна възраст, владеене на английски език и др.

Допуснатите кандидати бъдат изслушани от Прокурорската колегия на ВСС в следващия етап от процедурата, като предстои определяне на датата, мястото и началния час.

Изслушването ще се проведе по азбучен ред, като в рамките на 10 минути, всеки представя кандидатурата си и мотивите за участие. Членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет могат да отправят въпроси към тях, както и въпроси, постъпили по реда на чл. 11 от Правилата. Преценка за уменията и качествата на кандидата, ще бъде направена съобразно критериите – практически опит в наказателно производство на финансови, данъчни, икономически престъпления, както и опит в международното сътрудничество по наказателно-правни въпроси; опит в разследването на престъпления срещу финансовите интереси на ЕС; опит в провеждането на трансгранични разследвания предвид разписаните в Регламента правомощия за тясно сътрудничество и консултации с други европейски делегирани прокурори при такива разследвания; много добро познаване на институционалната правна рамка на Европейския съюз, статут и функциониране на Европейската прокуратура; високи етични стандарти, почтеност и дисциплинираност; отлични умения за комуникация и работа в екип. Всеки участник в процедурата ще бъде подложен на отделно гласуване, по азбучен ред.

Решението кои ще бъдат назначени на 10-те „български“ позиции за европейски делегирани прокурори ще е на главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Андрей Янкулов: Адмирации за инициативата на правосъдния министър Зарков да пита КС за обхвата на т.нар. надзор за законност, осъществяван от прокуратурата

Адмирации за инициативата на правосъдния министър Крум Зарков за питане до Конституционния съд относно обхвата …

В началото на септември министър Зарков ще поиска тълкуване от КС за правомощията на гл. прокурор да държи под контрол цялата администрация

Адресът на Европейската  прокуратура у нас в следващите дни ще  е ул. „Г.С. Раковски“ 134 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.