Последни новини
Home / Законът / НОЩ е препоръчал постепенно разхлабване на мерките срещу Ковид-19, отварят магазините в търговските центрове

НОЩ е препоръчал постепенно разхлабване на мерките срещу Ковид-19, отварят магазините в търговските центрове

Defakto.bg

Националният оперативен щаб препоръча постепенно разхлабване на противоепидемичните мерки в България на правителството. Това е станало на работно съвещание на правителството  с представители на НОЩ, ваксинационния щаб и министри, съобщи пресслужбата на МС.

Днес ще предприемем действия за издаване на заповед за влизане на територията на страната на всички граждани, идващи от трети страни и от Европейския съюз, със задължително влизане у нас с писиар тест. По този начин искаме да осигурим територията на Република България и да повишим сигурността на българските граждани по отношение на внасянето на новия вариант на коронавируса в страната“, са думите на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов.

Потвърдено е решението  от 4 февруари да се възобнови присъственото обучение на учениците от 5 до 12 клас по строго определен ред.

От началото на февруари врати отново ще могат да отворят залите за фитнес, спорт, танци и за културни мероприятия, както и магазините в големите търговски центрове.

Борисов е разпоредил на здравния министър Ангелов да проведе среща с представителите на ресторантите, заведенията и нощните клубове и отново да обсъдят възможни
варианти за тяхното функциониране. „Нека все пак си спомнят, че преди един месец имаше хора, които починаха в линейки, обикаляйки. Нямаше легла в болниците, имаше хора, които прекараха много тежко и се бореха за легла, “ посочва той.  „Ако  заведенията заработят отново сега, при повишаване на броя на заразените с коронавирус, отново ще трябва да бъдат затворени и в такъв случай държавата по- трудно ще може да изплаща помощ, защото пак ще са необходими нотификации за това“, казва Борисов.

Междувременно  търговските обекти, затворени заради противоепидемичните мерки настояват да заработят веднага, дори с цената на по-малко работни дни и ограничено работно време.  Това се казва в писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Кирил Ананиев и министъра на икономиката Лъчезар Борисов, разпространено от Българската ритейл асоциация, която обединява над 100 представители на търговията на дребно.

В писмото си затворените обекти настояват за незабавно отваряне на търговските центрове, за да може поне оцелелите да се опитат да възстановят дейността си и твърдят, че между 10 и 15% от търговците на дребно в страната вече са фалирали.

От организацията настояват за преразглеждане на досегашните мерки и незабавно изплащане на помощите. Например търговците, подали документи още в първият ден от отварянето на програмата – 10 процента, все още не са получили нито лев.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС върна частично случаят „Жоси“ за разглеждане от ВСС, ограничи „Йончева и „Баневи“ до избора на Гешев за гл. прокурор

  Частично Върховният административен съд върна за разглеждане на ВСС казуса „Жоси“и  отхвърли като неоснователни …

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.