Последни новини
Home / Законът / Препоръка на Съвета на Европа: Съдия или група съдии биха могли да разследват главния прокурор

Препоръка на Съвета на Европа: Съдия или група съдии биха могли да разследват главния прокурор

Defakto.bg Мандат от три години за специалния  прокурор, който ще разследва главния или замяната му със съдия или група съдии, които да водят разследване срещу него.  Това са част от препоръките, изпратени до България от Кристоф Поарел – ръководител на отдел „Човешки права“ към Съвета на Европа (СЕ), съобщи пресслужбата на Съвета на Европа, цитирана от БТА.  Те са свързани с промените в законодателството за въвеждане на фигурата на надглавния  прокурор,  който би разследвал  главния и заместниците му, ако извършат престъпления.

Кристоф Поарел е изпратил писмо на 15 декември 2020 г, в което е оценил  положително възможността за назначаване на т.нар. надглавен прокурор. Според него предвижданата самостоятелност на този прокурор би била засега недостатъчна при разследване на обвинител номер 1 и висшестоящи служители.

На 18 и 19 януари Поарел обаче е изпратил допълнителни препоръки.  В тях той посочил, че обсъжданите законодателни промени биха представлявали временно решение. Препоръките са за по-строги мерки за назначаването и отчетността на независимия прокурор, за сътрудничеството му с МВР, за възможността след края на мандата да бъде назначен за съдия, за разширяване на правомощията му за разследване на заместниците на главния прокурор, за осигуряване на начин за съдебен контрол над отказите му да предприеме разследване, за въвеждане на правила за отзоваване на главния прокурор. (В предложенията за второ четене, внесени в последния момент на 19 януари, има идеи за съдебен контрол и разследване на зам.-главни прокурори, но дотам.)

Кристоф Поарел изтъква, че предвижданият начин за избор на надглавен прокурор не осигурява действителна независимост.  Според него този обвинител трябва да работи с мандат от три години.

Той е предложил  да се обсъди въпроса за съдия или група съдии, които  биха могли да водят разследвания срещу главния прокурор.

Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права към комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи,   междувременно изпрати нови 14 въпроса до българските власти по теми, свързани с върховенството на правото.

Евродепутатите питат дали се подготвят промени в обхвата на правомощията на главния прокурор, колко често той се намесва в решенията на подчинените прокурори и др.

Сред новите въпроси са питанията за  делото „Барселонагейт“ и дали гласът на премиера Бойко Борисов се чува в записите, за които прокуратурата през декември отказа да образува разследване.   Въпросите са публикувани на сайта на комисията ЛИБЕ на Европейския парламент, част от която е и подгрупата.  Депутатите напомнят, че  по случая с делото  по „Барселонагейт“ прокуратурата преди месеци обясни, че чака отговори от испанските власти по тяхното разследване. И питат дали прокуратурата върши нещо друго по делото, освен да чака отговори от Испания, и то след като  подобен сигнал е подаден в българското обвинение далеч преди този, получен от испанските власти.

За  аудиозаписите от юни 2020 г.  подгрупата пита главния прокурор: “ Можете ли да изясните дали техническата експертиза потвърждава, че това е гласът на премиера Борисов? Предвид големия обществен интерес към случая, това е доста важна подробност от разследването. В предишни ваши изявления сте казвали, че прокуратурата разсекретява и публикува много материали по делата в обществен интерес. Ще представите ли и техническата експертиза на записите и действията, извършени от прокуратурата по този случай?

Очаква се отговор и  дали се разследва търговия с влияние или злоупотреба с власт заради казаното от Борисов в записите, че дава инструкции на държавни органи.

Има ли каквито и да е медии, които са финансирани – пряко или косвено – от национални или еврофондове и може ли да ни предоставите списък на медиите, получаващи средства на ЕС?“– това е въпрос  отправен към вицепремиера по съдебната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева и министъра на правосъдието Десислава Ахладова след закритото заседание от 8 януари 2021 г.

Останалите въпроси са свързани с  предоставянето на т. нар. златни инвеститорски визи и препоръките на Европейската комисия по отношение на върховенството на закона.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата не се яви по делото срещу К. Костадинов, образувано за заблуждаващи твърдения

Представител на прокуратурата не се яви  в Софийския районен съд за наказателното дело срещу лидера …

За икономии: Сарафов предлага военното обвинение да отиде в сградата на „Черковна“, а бившите спецпрокурори – на „Позитано“ 24а

Борислав Сарафов внесе предложение до Пленума на  Висшия съдебен съвет да бъдат преразпределени ползваните имоти …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.