Последни новини
Home / Законът / Единодушно, Янко Янев преизбран за председател на апелативния съд във Велико Търново

Единодушно, Янко Янев преизбран за председател на апелативния съд във Велико Търново

Defakto.bg

Единодушно, Янко Янев бе преизбран от кадровиците за председател на Апелативен съд – Велико Търново.

Той е номиниран за втори мандат от Общото събрание на апелативния съд.

Съдия е от 2000 г., преди това младши. Започва от РС-Габрово, после е председател на РС-Дряново, оттам ОС – В.Търново като зам.-председател. Беше кандидат за член на ВСС от професионалната квота на съдиите.

А в момента участва в два конкурса за ВКС – за Търговската и Гражданската колегии.

Пред кадровиците днес обяви, че един от големите проблеми пред АС – Велико Търново са незаетите съдийски щатове (заети само 8) при положение, че това е вторият по натовареностт АС в страната. Този апелативен съд бе сред пилотните при внедряването на ЕИСС.

На въпрос как могат да се ускорят конкурсите н системата за да се решат и проблемите в Търново, Янев отговори, че очевидно са нужни нови промени в закона. Но смята, че и възприетия от Съдийската колегия радикален модел за реформа на съдебната карта ще допринесе за това.

Олга Керелска изрично го попита какво ще направи, ако спечели конкурса за ВКС – дали ще остане начело на апелативния съд, за който е процедурата днес.

„Напълно нормално е да искам кариерно израстване, основна цел да проверя нивото, до което съм стигнал. Конкурси за върховна инстанция не се обявяват толкова често и съдиите трябва да се включатт. А и участието не означава спечелване, конкуренцията е голяма, освен това конкурсите не приключват с по няколко години. Трудно може да се съобрази колко ще продължи конкурсът, за да се съобрази с процедурата за избор на административен ръководител. Освен това съм номиниран от колегите си и нямах причина да им откажа. Но те знаят, че участвам в конкурса за ВКС. Не съм мислил по въпроса какво ще направя, ако бъда класиран за ВКС, не съм имал факти за такова решение“, бе отговорът.

Ще гласувам за вторияму мандат, най-вече заради номинирането от общото събрание, но съм разочарована, обяви Келерска. И обясни – очаквах малко повече патриотизъм, в системата не се гледа с добро око на желанието да се заемат няколко места едновременно.

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 + 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.