Последни новини
Home / Законът / Омбудсманът Диана Ковачева инициира онлайн обсъждане на законопроекта за защита от домашното насилие (допълнена)

Омбудсманът Диана Ковачева инициира онлайн обсъждане на законопроекта за защита от домашното насилие (допълнена)

Defakto.bg

Омбудсманът Диана Ковачева организира  онлайн обсъждане на законопроекта за защита от домашното насилие. Идеята на дискусията е да се чуят всички гледни точки, с убеждението, че подобен проект трябва да се ползва със силна обществена подкрепа и доверие.

Законопроектът, изготвен от Министерството на правосъдието, е публикуван за обществено обсъждане и предстои да бъде внесен в Министерския съвет.

По време на дискусията Диана Ковачева  заяви,  че в България не се води официална статистика на жертвите, но по данни на неправителствени организации, от 30% до почти два пъти са се увеличили обажданията на горещите телефонни линии за помощ на пострадали от домашно насилие. Омбудсманът  настоя за увеличаване на кризисните центрове, в които се настаняват жертви на домашно насилие, както и да отпадне изискването в НК насилникът да има поне 3 провинения, за да му се търси наказатателна отговорност.

У нас за съжаление не се води официална статистика, но по данни на неправителствените организации от 30 процента до почти два пъти са се увеличили обажданията на телефонните линии за помощ на пострадали от насилие през трите месеца на извънредното положение в страната. През 2020 година, пак по данни на гражданския мониторинг, убитите в близка партньорска връзка жени са 15 като от медийните публикации съобщенията са за поне още пет. Печално известен стана фактът, че само за два месеца по време на пандемията през пролетта в условия на домашно насилие бяха убити 9 жени„, каза Ковачева.
Във форума участва министър Десислава Ахладова, представители на работната група, изработила законопроекта, ръководители и експерти от редица институции, членове на парламентарната комисията по правни въпроси, неправителствени организации, психолози, съдии, прокурори, специалисти, които работят в сферата и граждани.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът поиска от държавата спешна компенсация за тройно по-високите сметки за газ

Омбудсманът Диана Ковачева настоя пред служебния министър-председател Гълъб Донев и служебния министър на енергетиката Росен …

Изолацията на болни от COVID-19 и контактните лица намалява от днес – 18 август

Продължителността на изолацията на болни от COVID-19, както и карантината за контактните лица, се съкращава …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.