Последни новини
Home / Законът / Промениха правилата за натовареността по предложение на ръководството на Софийския апелативен съд

Промениха правилата за натовареността по предложение на ръководството на Софийския апелативен съд

Defakto.bg

Промени в правилата за оценка на съдийската натовареност гласува колегията на ВСС. Предложението е на председателя на Софийския апелативен съд (САС) Даниела Дончева и на заместниците й Иво Дачев и Бистра Николова.

Мотивите им са, че действащите правила не отчитат правилно действителното натоварване на ръководството на САС. Както и фактът, че председателят на съда вече отговаря и за стопанисването на Съдебната палата (което бе отнето от Лозан Панов).

Според правилата процентът на натовареност на председателите и на техните заместници се изчислява като дял на определеното индивидуално намалено годишно разполагаемо време от стандарнтоно разполагаемо време на един съдия на година от 1600 часа.

Като в специални приложения се определят часовете им за административна дейност, според групите съдилища. В момента те са две групи: такива с над 40 и с над 100 съдии.

В САС съдиите са над 70, но попадали в една група с далеч по-ниско натоварени съдлища. А над 100 съдии имало само в СРС и в СГС.

В крайна сметка кадровиците приеха изцяло предложенията на Даниела Дончева и нейните заместници. Промените са, че се създават още две групи съдилища – с над 60 и над 80 съдии.

В групата “60 плюс” (случаят САС) средният брой часове за административна дейност на председателя ще е 1000, а на заместниците му – 720.

В групатта “80 плюс” следният брой часове за административна дейност на председателя ще е 1100, а на заместниците – 840.

На практика това очевидно означава, че ще им се разпределят още по-малко дела за разглеждане (по принцип ръководителите винаги са с намален процент гледани дела).

About De Fakto

Проверете също

Гешев отговаря на Брюксел: Разследваме Борисов, но главният прокурор няма абсолютни правомощия

  По делата и проверките, свързани с премиера Бойко Борисов, е работено задълбочено, извършени са …

Последно от ВКС: Петимата полицаи са виновни за убийството на Чората, но по непредпазливост и с изтекла давност

Затова няма да бъдат наказани Полицаите Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Георги Калинков и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.