Последни новини
Home / Законът / Тази година: Конкурс само за 7 младши съдии, всичките в СГС

Тази година: Конкурс само за 7 младши съдии, всичките в СГС

Defakto.bg

При избрания модел за съдебна карта няма нужда от нови районни съдии

За първи път от години насам, тази година се обявява конкурс за младши съдии само в Софийския градски съд, като бройките са 7.

Това гласува мнозинството в Съдийската колегия на ВСС, а основният мотив е избраният от него радикален модел за реформа на съдебната карта. Според модел 4 ред районни съдии ще станат окръжни, а окръжни – апелативни, като и районни съдилища ще преминават като отделения на други. Основното тук ще е и промяна в подсъдността (ако и когато бъдат приети такива законови промени), при които основна инстанция стават окръжните съдилища.

Другото предложение бе на конкурс да бъдат обявени 32 щата за младши съдии – освен в СГС и в окръжните съдилища в Благоевград, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Хасково, Кюстендил, както и в Окръжен съд – София.

На практика това означава, че се “спира” входа в системата от млади юристи, а младшите съдии явно трябва да бъдат зачертани от закона, коментираха несъгласни кадровици.

Мотивите за днешното решение бяха очертани от Красимир Шекерджиев. А именно – приетият  модел 4 предвижда намаляване на броя на районните съдии с над 300 щата. Затова е неоправдано да се определя сега брой на младши, които ще станат районни съдии през 2024 г. и “ние нямаме нужда от тях”.

Освен това в момента имало 88 младши съдии, които трябва да бъдат назначени т.г., както и догодина и през 2023 г. “Трябва да охраним интереса на сега съществуващите съдии, абсолютно неопрадвано е всяка година да увеличаваме броя им с над 20 човека”, обобщи Шекерджиев.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Първа операция на Европейската прокуратура за укриване на данъци стигна и до България

Тази сутрин Европейската прокуратура (EPPO) е провела координирана операция, при която са извършени  обиски, арести …

Антикорупционната комисия глоби бившия кмет на Созопол с 5000 лв. за конфликт на интереси, отне му още 155 000 лв.

Заради установен конфликт на интереси Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.