Последни новини
Home / Законът / За второ четене: ДПС иска МС да обезпечава изборите, ГЕРБ – здравният министър да пише мерките, БСП – видеонаблюдение

За второ четене: ДПС иска МС да обезпечава изборите, ГЕРБ – здравният министър да пише мерките, БСП – видеонаблюдение

Defakto.bg

Министерският съвет обезпечава изборния процес с всички необходими средства за гарантиране на мерките за предстоящите избори – това се каза в законопрект на ДПС за промени в приетия на първо четене Закон за извънредното положение за изборите.  Предложението идва след критиките на лявата опозиция и становището на  ЦИК, че Министерският съвет трябва да има ясно изписани отговорности за предстоящите избори, а здравният министър да посочи  правилата на вота в противоепидемична обстановка.

Свое предложение за промени са направили и  управляващите, като този път в тях е посочено, че    министърът на здравеопазването съгласувано с главния държавен здравен инспектор въвежда противоепидемични мерки, свързани с изборния процес.  В предходния законопроект задължения на министъра не бяха посочени, а ЦИК бе указана  като органа,  който трябва да гарантира живота и  здравето на избирателите, на членовете на избирателните комисии и на другите участници в изборния процес. Ккато и да обезпечи изборния процес и с „всички необходими средства за защита”.

Според  ДПС, освен министърът на здравеопазването в изписването на правила, които гарантират живота и здравето и на избирателите,  избирателните комисии и другите участници в изборния процес, трябва  да се включат още Главният държавен санитарен инспектор, Националният оперативен щаб и Националният ваксинационен щаб. Това трябва да стане не по-късно от 60 дни преди изборния ден, сочата от ДПС. ГЕРБ предлага този срок  да е 50 дни преди началото им.

Управляващите коригират и част от неясните  въпроси, свързани с гласуването на карантирани и заболели граждани към деня на вота. „Избирателите, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация съгласно Закона за здравето, включително задължителна изолация в лечебно заведение за болнична помощ, гласуват с подвижни избирателни кутии по смисъла Изборния кодекс или в отделни избирателни секции, извън секциите по чл. 9 от Изборния кодекс, определени от ЦИК ,  при спазване на всички противоепидемични мерки, е друго уточнение в законопроекта.  В правилата по ал. 1 се определят условията и реда за гласуване с подвижна избирателна кутия или в отделна избирателна секция, включително образуването на секциите, подаването на заявленията, в т.ч. по електронен начин през интернет страницата на Централната избирателна комисия или съответната община или на безплатен телефонен номер, списъка за гласуване и гласуването в изборния ден“.

Правилата по ал. 1 се приемат след консултации с Националния оперативен щаб, Националния ваксинационен щаб и Обществения съвет по чл. 55 от Изборния кодекс. За проведените консултации се изготвят пълни стенографски ПРОТОКОЛИ, които се обявяват незабавно на интернет страницата на Централната избирателна комисия. Тези разпоредби се обявяват по реда на чл. 57, ал. 2 от Изборния кодекс и могат да се обжалват пред Върховния административен съд по реда на чл. 58 от същия кодекс.

В проекта на ДПС е посочено, че лечебни заведения за болнична помощ, в които са настанени за лечение лица с Ковид-19,  образуват отделни избирателни секции, извън секциите по чл. 9, ал. 6 или 7 от ИК, за гласуване на избирателите, поставени под задължителна изолация в съответното лечебно заведение или негово отделение, при наличие на не по-малко от 10 такива избиратели. И в двата проекта е посочено, че  ЦИК  провежда разяснителна и обучителна кампания за гласуването по време на извънредна епидемична обстановка

И ГЕРБ и ДПС предлагат броят на членовете на секционните избирателни комисии в болничинте заведения,  да е  не помалко от трима, назначени при спазване изискванията на Изборния кодекс.  ДПС посочва същия  брой на членовете и в избирателните комисии извън страната.

И в двата законопректа няма и дума за за въвеждане на видеонаблюдение.

С промени в Изборния кодекс  БСП предлага въвеждане на видеонаблюдение след края на изборния ден при преброяването на гласовете и попълването на протоколи от секционните избирателни комисии, това предлага БСП в свой проект за изборите.

Предлагаме във всяко изборно помещение, създадено по реда на чл. 8 на Изборния кодекс, да се осигурят камери, които да се включват в периода от обявяване на гласуването за приключило до сьставяне и подписване на протокола от членовете на секционната избирателна комисия. Камерите следва да осигуряват ВЪЗМОЖНОСТ за всеки гражданин да наблюдава в реално време преброяването на гласовете и вписването на данните в протокола. Освен това да записват като, записът се предава на районните, съответно на центрината избирателна комисия, заедно с останалите изборни книжа и може да послужи в съда в случаите на оспорване„, пише в  мотивите.

Социалистите  предлагат нов метод за съставяне на избирателните списъци на  базата на публичен регистьр на избирателя.  „Няколко пъти през то3и мандат от ПГ „БСП за Бьлгария” настоявахме да бьде създаден предвиденият още през 2014 г. публичен регистър на избирателите. Той трябва ла осигурява възможност на всеки избирател за справка по единен граждански номер“ .  Именно този регистър трябва да е  основа за изработване на адекватни избирателни списъци, казва левицата.

Следобяд правната комисия  обсъжда постъпилите предложения за второ четене за промени  само в закона за извънредното положение.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight + 17 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.