Последни новини
Home / Законът / Гласуваха поправки в Закона за хазарта през Закона за извънредното положение, който въвежда мерки за вота

Гласуваха поправки в Закона за хазарта през Закона за извънредното положение, който въвежда мерки за вота

Defakto.bg

Мнозинството в правната комисия одобри промени в  Закона за хазарата  през Закона за извънредното положение.  Това стана по предложението  на шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, която поиска да се удължат срокове  по висящи административни преписки, свързани с хазарта, както и срокове по издадени лицензи. Поправките позволяват на  НАП три месеца отсрочка, за да довърши преписки, започнати от комисията или постъпилите след август м.г.  Първоначалният срок е бил 6 месеца, но според Стоянова трябва да се удължи с три, тъй като имало забавяне, в т.ч. и заради заразени с коронавирус. Измененията предвиждат до произнасяне на агенцията изтеклите след 1 януари м.г. лицензии да важат.

Крум Зарков от БСП отбеляза, че използването на критикуваната от  юридическа общност и европейските институции техника  да се променят закони, които не са минали на обществено обсъждане,  вече  е повече от шокиращо.   Не е за вярване, че чрез правила за изборите ще бъде оправяна несвършена работа на  изпълнителната власт в лицето на НАП , каза той, и като видимо се стараеше да запази самообладание, посочи, че не е известно какво реално стои зад тези поправки.

Прав сте г -н Зарков“, откликна на критиката му шефката на правната комисия Анна Александрова. Добави, че “ние  юристите знаем“, че това не е  добра техника. И след това ведро гласува “за” поправката на съпартийката си Менда Стоянова, заедно с колегите си от коалиционното мнозинство.

Подновената техника бе напът да заличи спора по същество –  редно ли е в закона за извънредното положение, а не в Изборния кодекс да се записва ред за гласуване на парламентарните избори.

Преди скандалното гласуване  Комисията прие “ремонта на ремонта”, внесен от ГЕРБ, и реши, че занапред здравният министър  ще пише противоепидемичните мерки за вота,  както  и  реда за провеждане на на предизборните мероприятия.  Както писахме,  нормите са  заложени в текстове на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, които бяха приети за  второ четене.  Първоначално в проекта бе посочено, че   ЦИК  изработва правила за организацията на изборите, с които да се гарантират живота и здравето на членовете на избирателни комисии,  не по-късно от 50 дни преди изборния ден.

Текстовете определят и реда по който лицата  под карантина ще гласуват чрез подвижни избирателни кутии.   Депутатите приеха и предложението на ДПС по време на всички партийни мероприятия на закрито, свързани с изборите, да се прилагат разпоредбите, отнасящи се за посещения на кина, театри и концертни зали, тоест с 30% посещаемост.

Красимир Ципов посочи, че комисия е решила да се удължи срока за заявления за образуване на подвижна избирателна кутия. “До четвъртъка преди изборния ден ще могат да се подават заявления за вписване в този списък. Това, което предложихме органа по изборния докес – общинската администрация, която има отговорност по отношение на изготвяне на избирателните списъци да може да се свърже със съответната РЗИ, тя да направи проверка и да върне справка, в която да посочи броя на карантинираните лица, които ще бъдат вписани в списъка на гласуване в подвижна избирателна кутия“, добави той.

Очаква се утре парламентът да гласува окончателно законопроекта.

About De Fakto

Проверете също

Петър Илиев, за когото има съмнения за плагиатство, е предложен в новия кабинет

Адвокатът и преподавател в СУ Петър Илиев е сред имената в новия кабинет на “Има …

В правилника на НС: Депутатските заплати непипнати, засега. Без “нови” закони за второ четене, 6 наказания за неприлично поведение в зала

Временната комисия отказа да задължава главния прокурор да предоставя и данни от висящи разследвания Депутатските …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.