Последни новини
Home / Законът / Гласуваха поправки в Закона за хазарта през Закона за извънредното положение, който въвежда мерки за вота

Гласуваха поправки в Закона за хазарта през Закона за извънредното положение, който въвежда мерки за вота

Defakto.bg

Мнозинството в правната комисия одобри промени в  Закона за хазарата  през Закона за извънредното положение.  Това стана по предложението  на шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, която поиска да се удължат срокове  по висящи административни преписки, свързани с хазарта, както и срокове по издадени лицензи. Поправките позволяват на  НАП три месеца отсрочка, за да довърши преписки, започнати от комисията или постъпилите след август м.г.  Първоначалният срок е бил 6 месеца, но според Стоянова трябва да се удължи с три, тъй като имало забавяне, в т.ч. и заради заразени с коронавирус. Измененията предвиждат до произнасяне на агенцията изтеклите след 1 януари м.г. лицензии да важат.

Крум Зарков от БСП отбеляза, че използването на критикуваната от  юридическа общност и европейските институции техника  да се променят закони, които не са минали на обществено обсъждане,  вече  е повече от шокиращо.   Не е за вярване, че чрез правила за изборите ще бъде оправяна несвършена работа на  изпълнителната власт в лицето на НАП , каза той, и като видимо се стараеше да запази самообладание, посочи, че не е известно какво реално стои зад тези поправки.

Прав сте г -н Зарков„, откликна на критиката му шефката на правната комисия Анна Александрова. Добави, че „ние  юристите знаем„, че това не е  добра техника. И след това ведро гласува „за“ поправката на съпартийката си Менда Стоянова, заедно с колегите си от коалиционното мнозинство.

Подновената техника бе напът да заличи спора по същество –  редно ли е в закона за извънредното положение, а не в Изборния кодекс да се записва ред за гласуване на парламентарните избори.

Преди скандалното гласуване  Комисията прие „ремонта на ремонта“, внесен от ГЕРБ, и реши, че занапред здравният министър  ще пише противоепидемичните мерки за вота,  както  и  реда за провеждане на на предизборните мероприятия.  Както писахме,  нормите са  заложени в текстове на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, които бяха приети за  второ четене.  Първоначално в проекта бе посочено, че   ЦИК  изработва правила за организацията на изборите, с които да се гарантират живота и здравето на членовете на избирателни комисии,  не по-късно от 50 дни преди изборния ден.

Текстовете определят и реда по който лицата  под карантина ще гласуват чрез подвижни избирателни кутии.   Депутатите приеха и предложението на ДПС по време на всички партийни мероприятия на закрито, свързани с изборите, да се прилагат разпоредбите, отнасящи се за посещения на кина, театри и концертни зали, тоест с 30% посещаемост.

Красимир Ципов посочи, че комисия е решила да се удължи срока за заявления за образуване на подвижна избирателна кутия. „До четвъртъка преди изборния ден ще могат да се подават заявления за вписване в този списък. Това, което предложихме органа по изборния докес – общинската администрация, която има отговорност по отношение на изготвяне на избирателните списъци да може да се свърже със съответната РЗИ, тя да направи проверка и да върне справка, в която да посочи броя на карантинираните лица, които ще бъдат вписани в списъка на гласуване в подвижна избирателна кутия„, добави той.

Очаква се утре парламентът да гласува окончателно законопроекта.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков представи екипа и приоритетите си. Отчаяно се нуждаем от нов затвор, каза той

Подготовка на законите, необходими за изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост въпреки липсата …

Заради административен произвол съдът отмени глоба от 1000 лв. на Елена Фичерова, наложена от Сотир Цацаров

Софийският районен съд отмени наказателно  постановрение за глоба от 1000 лева глоба на Елена Фичерова, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.