Последни новини
Home / Законът / Първо ще изслушат, после ще отстраняват прокурор, обвинен за върнат автомобил

Първо ще изслушат, после ще отстраняват прокурор, обвинен за върнат автомобил

Defakto.bg

Въпреки очакванията днес Прокурорската колегия на ВСС не отстрани от длъжност обвинителя от Ямбол Стойко Иванов. Искането е на Иван Гешев.

Кадровиците обаче решиха, че процедурата е друга – на Иванов първо трябва да се даде възможност да се защити, а после да се гласува предложението за неговото временно отстраняване. Така той ще бъде уведомен за възможността да бъде изслушан или да даде писмено становище, следващото заседание по казуса ще е на 10 февруари.

Вчера бе съобщено, че Специализираната прокуратура е привлякла действащ прокурор като обвиняем за престъпление по служба.Име не бе назовано, но провинението е извършено от магистрата като районен прокурор на Елхово през 2018 г., когато с постановление неправомерно върнал на чужд гражданин търсен от германска застрахователна компания и задържан у нас автомобил.

Преди време друг бивш районен прокурор – на Кнежа, пък бе обвинен също за неправомерно връщане на неправоимащи лица, но не автомобил, а на багер (впоследствие на два багера). По времето, когато започна разследването, Красимир Кирилов също вече бе сменил местоработата си и бе обвинител от СГП. Като това бе станало през 2015 г., а въпреи роенето на багерите твърдението бе, че един от тях е върнат на несобственик, в ущърб на също поискалото го лизингово дружество. А действията са извършени по досъдебно производство за пренабити номера от 2009 г., срещу „неизвестен извършител“, замръзнало във времето.

По-късно прокурор Кирилов бе възстановен в длъжност. Последната вест откъм този случай дойде през май м.г., когато Специализираният съд осъди магистрата условно. За нататъшния развой съобщения не е имало.

About De Fakto

Проверете също

Йорданова: Увеличението на заплатите в ГДО и ГДИН може да е факт още от 1 юли при план за ефективна реформа

Заплатите в Главна дирекция „Охрана“ (ГДО) и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) могат да …

Трима младши прокурори встъпиха в длъжност в Районна прокуратура – Варна

  Димитрин Василев, Йоан Михайлов и Николай Налбантов встъпиха в длъжност като младши прокурори в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.