Последни новини
Home / Законът / САдвС предлага на НС: Адвокатите да гарантират защитата на правата на гражданите в процедурата по медиация

САдвС предлага на НС: Адвокатите да гарантират защитата на правата на гражданите в процедурата по медиация

Defakto.bg

Софийският адвокатски съвет предлага на Народното събарание да бъдат извършени промени в Закона за медиацията и Гражданско-процесуалния кодекс, с които  споразумението, постигнато от страните в процеса на медиация  да стане извънсъдебно изпълнително основание. Решението е взето  вчера от  САдвС,  за да се  облекчи работата на съдебната система и да  бъдат защитени  „в много по-голяма степен правата и законните интереси на българските граждани“.

„Понастоящем съдилищата са затрупани с огромен брой дела, които многократно се отлагат и гражданите са принудени да чакат години наред, за да бъдат решени техните правни спорове. С предлаганите  изменения САдвС  цели да се даде на българските граждани още една алтернатива за по-бързо, по-ефикасно и по-изгодно икономически решаване на техните проблеми от тях самите със съдействието на адвокати и медиатори“.

Така от една страна,  ще се  осигури  по-активна роля на адвокатите в процедурата по медиация, а придаването на изпълнителна сила на споразумението, постигнато в процедурата по медиация, ще направи действието й много по-ефикасно, мотивират се от САдвС.

С пълния текст на предложенията на Софийския адвокатски съвет можете да се запознаете ТУК и ТУК

Пред Де Факто повече подробности за инициативата даде Ивайло Данов, председател на САК: 

В  безпрецедентната ситуация в която се намира страната, адвокатурата е единствената институция, която може да гарантира пълноценна и адекватна защитана правата и законните интереси на гражданите.  Поради пандемията от Ковид -19  и отлагането на огромен брой  дела за продължителен период от време, месеци след месеци, гражданите получават твърде закъсняло  правосъдие. Те не могат да получат справедлив съдебен процес в разумни срокове, каквито са изискванията на европейското законодателство.

По тази причина за по пълноценна защита на правата на на гражданите, както и за по-широко участие на адвокатите в процедурата по медицация, Софийският адвокатски съвет вчера подкрепи моето предложение за промени в Закона за медиацията и  ГПК.

Промените в Закон за медиация предвиждат,  че споразумението, постигнато в процеса на медиация, подписано от страните, техните адвокати и медиатора,  има силата на извънсъдебно изпълнително основание по чл. 417 от ГПК.

По този начин адвокатите са гаранти за законосъобразността на всяко едно подписано споразумение. Не се изисква медиаторът да е адвокат, но задължително страните трябва да са подписали споразумението с адвокати, които внимателно проверяват съотвествието му с всички законови разпоредби, за да гарантират пълноценна и адекватна защита на правата и законните им интереси.

Челната снимка е от пописването на Меморандум за сътрудничество през 2019 г.  между Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”, Софийската адвокатска колегия и Асоциацията на жените адвокати. Подписите си под документа поставиха ръководителите на трите договарящи се страни доц. д-р Красимира Александрова, адв. Ивайло Данов и адв. Елка Пороминска.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − 15 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.