Последни новини
Home / Законът / Създават нов отдел във ВКП за делата, изпращани от Европейската прокуратура (допълнена)

Създават нов отдел във ВКП за делата, изпращани от Европейската прокуратура (допълнена)

Defakto.bg

Петко Тухчиев получи втори мандат като районен прокурор на Добрич

Във Върховната касационна прокуратура (ВКП) ще бъде създаден нов отдел, който ще се занимава с делата, изпращани от Европейската прокуратура. Това стана ясно на днешното заседание на колегията на ВСС.

По регламент ВКП е централен орган на обмен, на нея ще бъдат изпращани всички производства на Европейската прокуратура, за които е преценено да продължат в България, тя ще преценява и спорове по компетентност между прокуратурите у нас, разясни Огнян Дамянов.

Затова кадровиците гласуваха разкриване на 4 нови щата във Върховната касационна прокуратура, които се вземат от съкращаване на незаети бройки в Бургас, Плевен и Шумен. А Иван Гешев разясни, че с тях ще се създаде и нов отдел във ВКП.

Последната дума за новите щатове ще е на Пленума на ВСС.

Прокурорската колегия днес избра Петко Тухчиев за втори мандат начело на РП-Добрич.

Той е прокурор от 2000 г., бил е зам.-районен прокурор, започва кариерата си като следовател.

Пред колегията Тухчиев каза, че за първа година, откакто е в РП-Добрич, има нула оправдателни присъди.

На въпрос за териториалните отделения към тази районна прокуратура (от началото на годината към нея премираха Каварна, Балчик и Генерал Тошево, а преди това -Тервел) каза, че няма проблем Каварна и Балчик да бъдат обединени, но на един по-къен етап след анализиране на дейността им. Те са гранични – в Балчик има пристанище, в Каварна КПП към Румъния и е необходимо да има прокурор на място.

Обявиха конкурси за младши прокурори и следователи

Прокурорската колегия обяви конкурс за заемане на 29 длъжности „младши прокурор“ в районните прокуратури в градовете, както следва: по една длъжност в Благоевград, Видин, Враца, Кюстендил, Монтана, Перник, Ботевград, Пловдив, Хасково, Кърджали, Смолян, Габрово, Русе, Ловеч, Добрич, Шумен, Разград, Силистра, Ямбол, две в Бургас, три във Варна и пет в Софийска районна прокуратура.

Обявява се и конкурс за заемане на 16 длъжности „младши следовател“ в следствените отдели в окръжните прокуратури, както следва: по една в Софийска градска прокуратура, окръжните прокуратури в градовете Стара Загора, Хасково, Ловеч, Варна, Добрич, Силистра, Сливен и Ямбол, две в София и пет в Следствения отдел на Специализираната прокуратура.

След обнародване на решението за обявяване на конкурсите в „Държавен вестник“ кандидатите подават писмено заявление за участие. С оглед спазване на въведените към момента противоепидемични мерки в страната и в случай, че същите се запазят, заявления за участие се подават само чрез лицензиран пощенски оператор, с известие за доставяне в деловодството на ВСС.

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.