Последни новини
Home / Законът / Джесика Ким: Корупционната ендемия на България не може да се лекува с единична или двукратна ваксинация

Джесика Ким: Корупционната ендемия на България не може да се лекува с единична или двукратна ваксинация

Defakto.bg

За разлика от глобалната пандемия от COVID-19, корупционната ендемия на България не може да се лекува с единична или двукратна ваксинация. Това е заболяване, което изисква продължително лечение, усилия и воля, заяви постоянният юридически съветник на посолството на САЩ у нас Джесика Ким в дискусия на Атлантическия клуб за корупцията и върховенството на закона.

Отчетността започва от българските лидери – във всяка партия и на всяко ниво – с подкрепа на принципа, че никой не е над закона – включително самите те, каза Ким.

След това  българските лидери трябва адекватно да отговорят на исканията на хората за справедливост и върховенство на закона, за да повишат доверието в демократичната система. Те трябва да гарантират, че реформите следват тези принципи, ангажирайки се с надпартийна, функционираща правосъдна система и ефективни антикорупционни механизми, заяви още постоянният юридически съветник на посолството на САЩ.

Тя отбеляза, че заради влиянието на олигарси, случаите на конфликт на интереси, злоупотребата с държавни ресурси, липсата на медийна независимост човек разбира защо България остава държавата с най-високи нива на корупция в ЕС.

Американският юрист припомни, че България често е критикувана за липсата на присъди за корупция и отдава това на липсата на политическа воля. Според нея  “българските лидери знаят какво е необходимо за истинска промяна, но много малко е направено, за да се постигне”.

Джесика Ким пристигна у нас през декември 2019 г., за да заеме поста на постоянен юридически съветник за България и Румъния към Министерството на правосъдието на САЩ. В това си качество тя отговаря за предоставянето на помощ за правосъдната система, за изграждане на капацитет в борбата срещу обществената корупция, прането на пари и организираната престъпност.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съдии от ВКС и министър Янаки Стоилов обсъдиха проблемите с работата на ЕИСС и тромавата процедура за конкурсите

В Съдебната палата в София и. ф. председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Дария Проданова …

Адвокат Валя Гигова: Правото на труд отстъпва пред нуждата да бъде гарантиран животът и здравето на гражданите

Изискването за зелен сертификат за работещите в редица обществени места на закрито не противоречи на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.