Последни новини
Home / Законът / Прогноза на социолога: Хората под карантина няма да могат да гласуват

Прогноза на социолога: Хората под карантина няма да могат да гласуват

Defakto.bg

Внесените промени в Закона за извънредното положение няма да осигурят възможност на карантинираните да участват в изборите, коментира пред БНР социологът Цветозар Томов, бивш член на ЦИК.  Така е „заради капацитета на изборната администрация“, смята той.

С подвижни урни няма да могат да гласуват повече от 20 000 души. А хората, които биха се нуждаели да гласуват по този начин, ако изборите бяха днес, са 40 000. В предишния пик на пандемията обаче те бяха 150 000… Ваксинирането на хората от секционните избирателни комисии е невъзможно.  Трябва месец след поставянето на първата ваксина, за да се придобие имунитет. Това означава, че в края на февруари властите вече трябва да знаят кои хора ще са част от СИК. Това няма как да се случи. Трудно също ще се намерят желаещи, които да участват в мобилни секционни комисии, защото това участие ще бъде особено опасно“.

Социологът допълни:  „Имаше отчетливо нежелание за въвеждане на гласуването по пощата, което можеше единствено да осигури нормална обстановка за упражняване на вота. Може би защото не се познава този тип гласуване, а и може би управляващите се страхуват от повишена активност на българските избиратели извън страната“.

По рано в четвъртък НС прие  окончателно промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, в които е записано, че изолираните хора ще гласуват с подвижни избирателни урни,  ако направят заявление за това не по-късно от три преди датата на изборите.  Проблем е обаче хипотезата, при която ако изолацията настъпи три дни преди  дата на изборите – тогава гражданите няма да  могат да упражняват избирателните си права, защото законът не предвижда това, алармира опозицията.

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова официално е зам.министър, след като ВСС я освободи като следовател

Прокуроската колегия на Висшия съдебен съвет освободи  Мария Павлова от заеманата длъжност „следовател“ и завеждащ …

Ивайло Дерменджиев 1 г. по късно: Два парламента и три правителства се смениха, но ВАдС остава стабилна институция

Точно преди една година новият Висш адвокатски съвет (ВАдС) с председател д-р Ивайло Дерменджиев встъпи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.