Последни новини
Home / Законът / Прогноза на социолога: Хората под карантина няма да могат да гласуват

Прогноза на социолога: Хората под карантина няма да могат да гласуват

Defakto.bg

Внесените промени в Закона за извънредното положение няма да осигурят възможност на карантинираните да участват в изборите, коментира пред БНР социологът Цветозар Томов, бивш член на ЦИК.  Така е „заради капацитета на изборната администрация“, смята той.

С подвижни урни няма да могат да гласуват повече от 20 000 души. А хората, които биха се нуждаели да гласуват по този начин, ако изборите бяха днес, са 40 000. В предишния пик на пандемията обаче те бяха 150 000… Ваксинирането на хората от секционните избирателни комисии е невъзможно.  Трябва месец след поставянето на първата ваксина, за да се придобие имунитет. Това означава, че в края на февруари властите вече трябва да знаят кои хора ще са част от СИК. Това няма как да се случи. Трудно също ще се намерят желаещи, които да участват в мобилни секционни комисии, защото това участие ще бъде особено опасно“.

Социологът допълни:  „Имаше отчетливо нежелание за въвеждане на гласуването по пощата, което можеше единствено да осигури нормална обстановка за упражняване на вота. Може би защото не се познава този тип гласуване, а и може би управляващите се страхуват от повишена активност на българските избиратели извън страната“.

По рано в четвъртък НС прие  окончателно промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, в които е записано, че изолираните хора ще гласуват с подвижни избирателни урни,  ако направят заявление за това не по-късно от три преди датата на изборите.  Проблем е обаче хипотезата, при която ако изолацията настъпи три дни преди  дата на изборите – тогава гражданите няма да  могат да упражняват избирателните си права, защото законът не предвижда това, алармира опозицията.

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 + 20 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.