Последни новини
Home / Законът / Хиляди на протест в Полша срещу влязлото в сила решение за забрана на абортите поради вроден дефект на плода

Хиляди на протест в Полша срещу влязлото в сила решение за забрана на абортите поради вроден дефект на плода

Defakto.bg
Конститтуционен съд Полша

Хиляди поляци излязоха снощи на протест срещу съдебното решение, което на практика забранява абортите в Полша, предаде ДПА, цитирана от БТА.
Спорното решение на полския Конституционен съд, което предизвика масови протести, след като бе първоначално обявено на 22 октомври, влезе в сила снощи с публикуването му в Държавен вестник.

Конституционният съд на Полша обяви, че  абортът по причина увреждане на плода противоречи на конституцията.  Така отпадна едно от малкото основания, при които в страната бе разрешено прекъсване на бременността.

Казусът засяга случай, в който става дума за прекъсване на бременността заради вроден здравен дефект на плода. Според конституционните съдии противоречи на основния закон определението, „узаконяващо евгенични практики в полето на правото на живот на неродено дете и поставя правото на живот на едно неродено дете в зависимост от неговото здраве„.

След като решението на съда влезе в сила,  в Полша са позволени аборти само в случаи на изнасилване, кръвосмешение или заплаха за здравето и живота на майката.  Такива са само около 2% от основанията за прекъсване на бременност през последните години.

Конституционният съд бе сезиран от депутатите ултракатолици от националистическата управляваща партия „Право и справедливост“,  които поискаха да се  премахне правото на аборт в случай на тежко увреден плод – един от малкото мотиви, смятани за уважителни в страната, членуваща в ЕС.  Те твърдяха, че  прекратяването на бременността заради увреждания на зародиша нарушава изискването на конституцията за защита на живота на всяка личност.

Миналата година решението на съда  предизвика протести в цялата страна и сблъсъци с полицията до дома на Ярослав Качински, лидер на управляващата партия „Право и справедливост“.

И вчера групи, отстояващи правото на аборт, и международни правозащитни организации се обявиха срещу по-нататъшното ограничаване на абортите в Полша, която и без това има едно от най-строгите в Европа законодателства в тази област.

Демонстрантите се събраха пред сградата на съда, след което поеха на шествие до централата на управляващата консервативна партия „Право и справедливост“ (ПиС).
Лозунги като „Аз мисля, аз чувствам, аз решавам“ и „Свобода на избора без терор“ бяха написани на плакати, носени от демонстрантите.
Протести имаше още в Катовице, Лодз, Вроцлав и Шчечин.
Това идиотско решение няма да предотврати абортите“, заяви 23-годишен студент, застанал пред сградата на съда във Варшава. „Но за всяка жена, която ще трябва да изпита болка заради това решение или ще бъде принудена да роди дете със синдрома на Даун, те (съдиите) ще бъдат виновни„, добави той.
Вчера длъжностни лица казаха, че правителството ще се фокусира върху подпомагането на родителите с деца в неравностойно положение. Но както ПиС, така и центристките й предшественици са обвинявани от критици, че не правят достатъчно в тази насока, отбеляза Ройтерс.
„Държавата не може повече да отнема живот само защото някой е болен, инвалид или с лошо здраве“, казва депутатът от ПиС Бартломей Вроблевски.

About De Fakto

Проверете също

За обучение по специалността „Право“ ще се влиза само с оценка от матурите

За специалност „Право“ и през следващата академична година ще може да се кандидатства без приемни …

Съкращават щатове на спецпрокуратурата и ги разкриват в Националното следствие, ВАП и АП – София 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.