Последни новини
Home / Законът / Михаил Екимджиев: Политически пигмеи в парламента ни правят за смях пред цяла Европа

Михаил Екимджиев: Политически пигмеи в парламента ни правят за смях пред цяла Европа

Defakto.bg

България  категорично е начело сред страните, които не изпълняват генералните мерки, произтичащи от решенията на Европейския съд по правата на човека.  Това коментира пред БНР адвокат Михаил Екимджиев по повод информацията на Европейския съд по правата на човека, според която страната ни е сред най-осъжданите държави в Европа за миналата година за нарушения на човешките права и свободи.

Най-характерните осъждания на държавата са за   повтарящи се проблеми, свързани с правото на собственост, неприкосновенност на жилището и  правото на лична свобода.  „Само след 1-2  години ще си говорим за Николай Банев, който е задържан над  две години и три месеца, сигурно само Нелсън Мандела е стоял повече от него в ареста,  за  Арабаджиеви и др, като за пореден брой осъдителни решения и платени обезщетения заради ефирната слава на Гешев, Борисов и някои други от миманса“, прогнозира Екимджиев.

Той напомни, че смисълът от Европейския съд е не толкова да присъжда обезщетения на лица с погазени права, колкото чрез натиска, който осъществява заедно с органите на Съвета на Европа, да се премахват причините, водещи до такива осъдителни решения: „Това става с промени в съдебните и административните практики, които предполагат добра политическа воля за преустановяване на такива дълготрайни системни проблеми. Тук е най-тъжното заключение, че България устойчиво не проявява воля да коригира своето законодателство, така че правата на гражданите да бъдат по-защитими„. 

Михаил Екимджиев е категоричен, че в България конституционализмът, разбиран като защита на основните права и свободи, не върви през националните съдилища, а идва в резултат на решения на ЕСПЧ.  „Ако имаме добри закони и добри съдебни и административни практики, много по-малко дела ще преминават през този национален филтър, за да стигнат до съда в Страсбург. Парадоксът е, че точно в резултат на осъдителни решения на ЕСПЧ в България понякога се променят закони и практики, а не в резултат на разумна воля и последователна политика на държавата. Дори КС често пъти отказва да признае за противоконституционни закони, които след това ЕС  приема за нарушение на Конвенцията.

Правозащитникът коментира още, че  приетия законопроект за въвеждане на фигура на специален прокурор, който да разследва главния, е поредна имитация и негоден опит:

Много е тъжно, че едни политически пигмеи в парламента ни правят за смях пред цяла Европа.

Те  така или иначе нямат самочувствие, че разбират от право, но трябва да изпълнят една поръчка, която имат от Гешев и от Пеевски. Но излагацията е за България и за българите, защото от поне 5-6 години ние пишем писма до Венецианската комисия и до Съвета на Европа, с които искаме стандарти и насоки какво да направим, така че проблемът с недосегаемостта и ненаказуемостта на главния прокурор да бъде решен. Те ни дават съвсем конкретни решения и ние правим точно обратното. И след като ни кажат, че сме направили обратното, ние приемаме отново мерки, които нямат нищо общо с препоръчаните“.

About De Fakto

Проверете също

КС допусна искането на президента срещу „енергийните вноски“ върху вноса и транзита на природен газ през България

Единодушно с 10 гласа КС допусна за разглеждане исканет он държавния глава срещу   „енергийни вноски“ …

Мнозинството българи не разбират нуждата от промени в Конституцията, 74 на сто не одобряват смяна на националния празник

Мнозинството от българите не разбират нуждата от промени в Конституцията, а 95% нямат или имат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.