Последни новини
Home / Законът / „Изправи се.БГ“ и „ДБ“ обжалват решение на ЦИК, което пречи на партии в коалиции да се явят с имената си на изборите

„Изправи се.БГ“ и „ДБ“ обжалват решение на ЦИК, което пречи на партии в коалиции да се явят с имената си на изборите

Defakto.bg

 Мая Манолова поиска оставката на председателя на ЦИК за безпрецедентното решение

Председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова  ще оспорва пред Върховния  административен съд решение на ЦИК № 1961-НС от 27 януари 2021 г.,  с което се пречи на явяването на изборите на формации като „Изправи се.БГ“, „Демократична България“, „Отровното трио“ и др., със собствените им имена.

Искаме оставката на председателя на ЦИК (Александър Андреев), който лично е внесъл това безпрецедентно решение, което превръща комисията в политическа бухалка  срещу извънпарламентарите партии и коалиции“, коментира  Манолова пред журналисти. ЦИК написва правило, което не съществува в Изборния кодекс с цел да удари „Изправи се.БГ“ от участие в предстоящите избори“, категорична бе тя. Ще има проблеми с явяването и на „Демократична България“, добави  Манолова.

Според решението на ЦИК коалициите, които ще се явят на парламентарните избори, трябва да носят задължително името на едната от партиите в коалицията,  а това  противоречи на член 128 от ИК, който дава възможност коалициите да имат различно име от това на партиите в нея.    Досега така са се регистрирали  „Обединените патриоти“, „Демократична България“ и др.   Решението на ЦИК прилага автоматично текст, който се прилагаше за местните коалиции, а не за коалиции на национално ниво, заяви Манолова.

От Демократична България също обявиха, че ще оспорват решението.

„Изправи се.БГ“ на Мая Манолова е гражданска платформа, а не партия. Платформата обединява няколко регистирани партии, но коалицията не включва техните имена.

„Демократична България“ е коалиция от три партии „Да, България!“, „Демократи за силна България“ и „Зелените“. На европейските избори през 2019  г. коалицията участваше под името „Демократична България – Обединение (Да, България и ДСБ)“.

Според  чл. 58 от Изборния кодекс срокът за обжалване е до 30 януари в 21,13 ч. чрез ЦИК до Върховния административен съд.

 

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.