Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата спря партията на Божков за изборите?

Прокуратурата спря партията на Божков за изборите?

Defakto.bg

Съдът проверява „нередовното призоваване“ на СГП

Обявеното за днес заседание по регистрацията на новата партия „Гражданска платформа Българско лято“, чийто неформален лидер е Васил Божков, не се състоя в СГС заради възражение на прокуратурата. А това на практика може реално да спре формацията от участие в парламентарния вот на 4 април.

Прокурор Милен Ютеров от СГП изтъкна, че не са редовно призовани, а по закон участието на прокурор в това регистърно производство е задължително. А съдията Светослав Василев изиска доклад от деловодството за това.  В същото време присъствието на магистрат от СГП в залата очевидно сочи, че прокуратурата знае за делото и -вероятно – би могла да участва в него.

В момента не е ясно дали е налице гаф и какво точно е станало – дали призовка дали изобщо не е изпращана или е изпратена по-късно.

Така или иначе новото заседание за регистрацията бе насрочено за 5 февруари, следобяд.  Като срокът за произнасянето на СГС е 14 дни, а решението му може да бъде оспорено пред Върховния касационен съд в 7-дневен срок, като ВКС пък се произнася до 14 дни след това.  Дори и да няма протест до ВКС, задължително се изчаква изтичането на 7-те дни. А СГС вписва политическата партия в 7-дневен срок от влизане в сила на решението, като това е отделен срок.

В същото време последната дата за подаване на документи за регистрация в ЦИК е 17 февруари. С други думи, ако не стане чудо, „Българско лято“ ще се размине с вота.

13 януари, учредители внасят документите в СГС

Факт е и че новата партия бе учредена едва този месец, на 3 януари, а документите внесени в СГС на 13 януари. Ако искаха да си гарантират участието, новите партийци можеха да побързат.

Учредяването на 3 януари бе онлайн заради пандемията, според организаторите на него са присъствали над 900 учредители. По закон отделно се иска и списък с поне 2500 партийни членове.

За председател на новата формация е избран Борил Соколов, който до 2017 г. е бил маркетинг директор на „Еврофутбол“ (една от компаниите на Божков). Приет е партиен устав и са избрани три партийни съвета, които ще са управляващи органи – национален (19 члена), изпълнителен (29 члена) и контролен (5 члена). Самият Васил Божов не фигурира в никой от тях.

 

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 + 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.