Последни новини
Home / Законът / Промени в конкурсите и максималните магистратски заплати обсъди Съветът за партньорство

Промени в конкурсите и максималните магистратски заплати обсъди Съветът за партньорство

Defakto.bg

Промени в наредбата за конкурсите и  иницииране на законодателни промени за оптимизирането им е обсъдил на първото си заседание за 2021 г. Съветът за партньорство към ВСС. Втората тема е била промяна на таблицата за основните магистратски заплати, в частта за максималните възнаграждения. Както е известно, на заоново ниво са регламентирани само минималните заплати, на младшите съдии, прокурори и следователи – те са равни на две средномесечни заплати в бюджетната сфера.

Съветът за партньорство е сравнително нов, в него участват членове на ВСС, представители на съсловните организации, както и на нечленуващите в тях съдии, прокурори и следователи. Негови съпредседатели са Вероника Имова (ВСС) и Даниела Ангелова (Асоциация на прокурорите).

Заседанието е било онлайн, чрез видеоконференция.

Съобщението на ВСС:

„Членовете на Съвета за партньорство обсъдиха предложения за промени в Наредба № 1 от 9 февруари 2017 г. за провеждане на конкурсите за магистрати и за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт, като се обединиха около решението, че са налице две групи въпросиформулиране на предложения за законодателни промени за усъвършенстване института за кариерно израстване и формулиране на предложения за промени по оптимизиране на реда и условията за провеждане на конкурсните процедури в рамките на настоящата законова регламентация. Предложенията на Съюза на съдиите, съдия Милен Василев, съдия Анелия Янева ще бъдат обобщени и изпратени до Комисията по правни въпроси към Висшия съдебен съвет за запознаване.

Обсъдена бе и темата за възнагражденията на магистратите, като всички се обединиха около решението за промяна на Таблица №1 за определяне на максималните основни месечни заплати на съдии, прокурори и следователи. Различия във вижданията си имаха в критериите за промяна. Първото предложение бе тези критерии да са числеността на магистратите и степента на натоварване, а второто бе намаляването на различията върху възнагражденията между най-ниското и най-високото ниво на органите на съдебната власт, да се осъществи чрез промяна в размерите на ранговете. В хода на дебата бе решено да бъде предоставено на Комисия Бюджет и финанси към Висшия съдебен съвет да разработи Методика за определяне размера на отделните рангове.

На следващото си заседание на 30.03.2021 г. от 14:00 ч., Съветът за партньорство към Висшия съдебен съвет ще продължи обсъждането за формиране пенсиите на магистратите и моделите за прекрояване на съдебната карта.“

About De Fakto

Проверете също

ВАС обедини в едно дело жалбите на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу прокурорската колегия на ВСС

Върховният административен съд служебно обедини в едно дело жалбите  на бившия главен прокурор Иван Гешев …

Прокуратурата не се яви по делото срещу К. Костадинов, образувано за заблуждаващи твърдения

Представител на прокуратурата не се яви  в Софийския районен съд за наказателното дело срещу лидера …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.