Последни новини
Home / Законът / Статистика за 2020 г.: България е сред най-осъжданите държави от Съда по човешките права

Статистика за 2020 г.: България е сред най-осъжданите държави от Съда по човешките права

Defakto.bg

България е сред най-осъжданите държави в Европа за нарушаване на основни човешки права, сочи  статистика на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, публикувана в четвъртък. В  класация за 2020 година България се намира на шеста позиция след Русия, Турция, Украйна, Румъния и Азербайджан.

По – предните по осъждания държави обаче са със значително по-голямо население и ако  статистиката се прочете  като брой осъдителни решения на глава от населението, България  излиза на първо място

Челото на класацията за  2020 г. с  най-много осъдителни присъди води Русия  с 173 осъждания, следвана от Турция с 85 . България е с 35 осъдителни решения, което прави по цели пет такива на милион души население.

През 2020 година съдът в Страсбург е издал най-много осъдителни решения за нарушения на правото на справедлив процес, правото на свобода и сигурност, както и за нарушения на забраната за мъчения и нечовешко отношения.  Това са данните за цяла Европа.

За България най-много нарушения са открити при защитата на собствеността (9 решения), навлизане в личния и семейни живот (7) и правото на свобода и сигурност (6)</p>

Съдът в Страсбург дава интересна статистика за всички осъждания на страната ни от момента, в който тя става член на Съвета на Европа и признава юрисдикцията на Европейския съд по правата на човека. България е осъждана по 663 дела за тези 29 години. В повече от 1/3 от случаите е за нарушаване на правото на свобода и сигурност.

През миналата година срещу България са подадени нови 608 жалби, което е значителен спад спрямо предходната година, когато са били подадени 750.

Наскоро от доклад на Парламентарната асамблемия на Съвета на Европа (ПАСЕ)  се разбра, че България е сред десетте страни, които най-много бавят изпълнението на решенията на европейския съд.  Другите страни с големи забавяния са Русия, Турция, Украйна, Румъния, Унгария, Италия, Гърция, Молдова и Азербайджан.

Едно от безспорните доказателства е неизпълнение  осъдителното решение на Съда по човешките права Страсбург по делото „Колеви срещу България“, което е  от  2009 година и задължи държавата да въведе реални и ефективни механизми за разследваене на глвания прокурор.

По-старо е неизпълненото решение за регистрацията на „ОМО Илинден“,  обявена за противоконституционна организация от българския съд.

 

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen − twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.