Последни новини
Home / Законът / Обръщение към политиците: СЮБ призова за повече юристи в листите, за да не се налага „законите да се чета отзад напред!“

Обръщение към политиците: СЮБ призова за повече юристи в листите, за да не се налага „законите да се чета отзад напред!“

Defakto.bg

              

Владислав Славов, председател на СЮБ

В обръщение към политическите партии Съюзът на юристите призова политиците да включат повече юристи в листите си за участие в  следващия парламент, за да бъде спасено  качеството на законодателството.  То е  подписано от председателя  на СЮБ Владислав Славов, бивш  конституционен съдия. Обръщението не пести оценката, че  „този Парламент е с най-ниско обществено доверие и слаба законододателна дейност“.   Това се дължи и на обстоятелството, че в НС има само около 27 юристи по диплома, като повечето от тях без реален юридически стаж. В Правната комисия в състав от 22 депутати – 5 са с икономическо образование!“, отбелязва  Съюзът.

СЮБ  посочва,  че  Народното събрание на България е на първо място в ЕС по законодателни предложения направени от народни представители – над 65%.  „Върхове“ са постигнати през първата и деветата сесия на НС, съответно 84.7% и 73.7%.  За сведение в страните от ЕС тази стойност е средно около 20%, като в Гърция, Финландия и Швеция е 0%, в Дания 1%, в Нидерландия, Ирландия и Словакия е 2% и т.н“, сочи примери организацията.  Напомня, че при 87.7% от законодателните инциативи не  са извършени необходимите изследвания или научни експертизи.

Като  своеобразен апогей на законодателната дейност е  отбелязана   емблематичната практиката на управляващите да променят закони с преходни и заключителни разпоредби : Тенденция в законотворчеството наложила  „принципа“ законът да се чете отзад напред!

Абсурдно е, ако не е комично, да се отчита за положителна работата на НС по броя на приетите актове, повечето от които са „поправка на поправката“, пишат юристите.

От Съюза  казват, че не са изчерпателни в изборяването на слабостите в  законодателната дейност на 44-то НС,  но смятат,  че „изложеното е достатъчно основание да призовем всички политически партии и коалиции да се съобразят с него, когато формират кандидатските си листи за народни представители за следващия Парламент

Цялото Обръщение:

 

 УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

 

Изтича мандатът на 44-то Народно събрание (НС). Парламентът с най-ниско обществено доверие, след промените от 1989 г., който за 4 години не намери време и сили да изпълни решение на Бюрото на Великото народно събрание от 15.05.1991 г. и вече сме единствената страна в Европейския съюз (ЕС) без консолидирано законодателство!

Най-съществените фактори за този нисък рейтинг на НС по изследвания на Националния център за парламентарни изследвания при НС, Центъра за въздействието на законодателството, Института за развитието на публичната среда и други организации са следните:

Информация на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и наши изследвания, показват, че НС на РБ е на първо място в ЕС по законодателни предложения направени от народни представители – над 65%. „Върхове“ са постигнати през първата и деветата сесия на НС, съответно 84.7% и 73.7%. За сведение в страните от ЕС тази стойност е средно около 20%, като в Гърция, Финландия и Швеция е 0%, в Дания 1%, в Нидерландия, Ирландия и Словакия е 2% и т.н.

Разбира се причините за тази българска депутатска активност е ясна на всички, но държим да отбележим, че в р. №1/2020 г. на КС на РБ е посочено, „че за да бъдат конституционосъобразни приеманите от НС актове трябва да съотвестват както на Конституцията на РБ, така и на останалите действащи закони, защото друго би противоречало пряко на чл. 4, ал. 1, изр. 2, предл. 2 от Конституцията“. Полезно е народните представители да се запознаят с това решение, за да разберат, че Законът за нормативните актове създава за тях императивни норми, в т. ч. и регулиращи законодателството и зконодателния процес!

Във връзка с изложеното, съществено е да се отбележи, че при 87.7% от законодателните предложения не са извършени необходимите изследвания или научни експертизи.

През мандата си НС не само не прекрати, но продължи и разшири отричаната практика да се променят закони с преходни и заключителни разпоредби – от 35% на 37%. Тази опасна и противоконституционна тенденция в законотворчеството наложи „принципа“ законът да се чете отзад напред!

Абсурдно е, ако не е комично, да се отчита за положителна работата на НС по броя на приетите актове, повечето от които са „поправка на поправката“. Като причина за направените законодателни предложения в 27.7% е посочена „неефективност на действащото законодателство“ прието в повечето случаи от същото НС.

Трябва да отбележим и обстоятелството, че 76.3% от внесените в 44-то НС законопроекти са без представен анализ на съответствието спрямо правото на ЕС.

До голяма степен посочените негативи са плод на обстоятелството, че в НС има само около 27 юристи по диплома, като повечето от тях без реален юридически стаж. В Правната комисия в състав от 22 депутати – 5 са с икономическо образование!

Всички знаем, че НС, осъществява законодателната власт (чл. 62, ал. 1 от Конституцията) и основната, и водеща негова дейност е да приема нормативни актове. Съществена предпоставка тази дейност да бъде конституционосъобразна и качествена е в неговия състав да има повече юристи с многогодишен стаж и високи професионални качества!

С настоящето не обхващаме всички слаби страни в законодателната дейност на 44-то НС, но изложеното е достатъчно основание да призовем всички политически партии и коалиции да се съобразят с него, когато формират кандидатските си листи за народни представители за следващия Парламент!

ПРЕДСЕДАТЕЛ:      (ВЛ. СЛАВОВ)

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.