Последни новини
Home / Законът / Пред правосъдните министри от ЕС: Ахладова отчита „цифровизацията“ на съдебните процедури у нас

Пред правосъдните министри от ЕС: Ахладова отчита „цифровизацията“ на съдебните процедури у нас

Defakto.bg

България изпълнява в момента мерки, целящи цялостна реформа и цифровизация на съдебните процедури. Чрез тях се стремим да осигурим максимална степен на прозрачност, бързина и ефективност на всеки от етапите на правораздаването.

Това е заявила министърът на правосъдието Десислава Ахладова пред колегите си от ЕС по време на неформална видеоконференция вчера, с която се отбелязва първото официално събитие на португалското председателство в областта на правосъдието.

„Очакваме приетите промени в Гражданскопроцесуалния ни кодекс, които уреждат правилата за упражняване на процесуални права от гражданите и бизнеса в електронна форма да доведе до повишаване на доверието в съда и подобряване на неговата работа. Вярваме, че цифровизацията ще има значителен позитивен ефект и върху подобряването на бизнес- и инвестиционния климат в страната.“, казала още министър Ахладова. И допълнила, че този процес включва цялостна защита на правата на участниците в съдебните производства, еднакъв достъп до правосъдие за всички граждани и спазване на върховенството на правото.

Министри на правосъдието са подчертали важната роля на Европейската комисия в процеса по цифровизацията на съдебните системи и благодарили за готовността й да подпомагат държави членки за изграждане и развиване на дигиталния им потенциал.

Цифровизацията, за която е говорила министър Ахладова, засега е в бъдеще време. След пакета от промени в ГПК, а оттам и в НПК и ЗСВ, експресно гласувани от парламента в края на м.г., стартът на електронното правосъдие бе насрочен за 1 юни тази година. С отлагателни условия за адвокатите. Най-общо става дума за преминаване към онлайн режим на обмен на документи, включително внacянe нa иcĸoвe и тъжби, вpъчвaнe пo eлeĸтpoнeн път, cъдeбни aĸтoвe в eлeĸтpoннa фopмa. Kaтo в ГΠK e зaпиcaнa cпeциaлнa oтcтъпĸa oт 15 % oт дъpжaвнaтa тaĸca зa иcĸoвe oнлaйн.

Πapaлeлнo върви сагата cъc cъщнocтнa чacт нa eлeĸтpoннoтo пpaвocъдиe – Eдиннaтa инфopмaциoннa cиcтeмa нa cъдилищaтa (EИCC), внедрена в съдилищата (без административните) в края на юли м.г., спряна след протести на съдиите до 10 декември и накрая възобновена по график по апелативни райони, гласуван от ВСС. Πocлeдeн, нa 1 юни, в cиcтeмaтa влизa Bъpxoвният ĸacaциoнeн cъд.

На неформалното си заседание министрите на правосъдието са се обединили около идеята, че следва да продължи и присъединяването на държавите членки към Хагската конвенция за международната закрила на възрастните хора, с оглед постигане на по-адекватна защита и предоставяне на по-големи възможности за реализиране на правата на тези граждани.

Дискутирано е още търсенето на правни решения за защита срещу фалшифицирането на медицински продукти по наказателноправен ред.

Това са и част от въпросите, поставени от португалското председателство.

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve + nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.