Последни новини
Home / Законът / ЦИК отмени спорното си решение за имената на коалициите в предстоящите избори

ЦИК отмени спорното си решение за имената на коалициите в предстоящите избори

Defakto.bg

На извънредно заседание Централната избирателна комисия (ЦИК) промени спорното си решение от вчера, според което-  наименованието на коалицията за предстоящите парламентарни избори може да съдържа само наименованието на една или няколко от партиите в състава на коалицията. Поотделно за това съобщиха във “Фейсбук”  Мая Манолова, председател на “Изправи се.БГ” и  Христо Иванов,  съпредседател на “Демократична България” .

 Разпоредбата беше атакувана вчера от представители на част от коалициите, сред които и “Изправи се.БГ” на Мая Манолова, която  обяви, че  ЦИК недопустимо затруднява явяването на извънпарламентарните партии на предстоящите иззборои.  Манолова поиска оставката на председател на ЦИК Александър Андреев,  лично внесъл предложението в противоречие с разпоредбите на Изборния кодекс, по думите й, за да бъдат затруднени извънпарламентраните участници.

От “Демократична България” също подадоха с жалба във Върховния административен съд срещу решението и поискаха с писмо от ЦИК комисията сама да го преразгледа и да го отмени или измени на основание на чл. 91, ал.1 от АПК. Става дума за написаното в т. 4 от решението, че “наименованието на коалицията може да съдържа само наименованието на една или няколко от партиите в състава на коалицията.

От “ДБ” се мотивираха, че условието е неясно, а тълкуването води в две посоки: ограничават ли се коалициите да включват в наименованията си изрази и думи, които са различни от наименованията на една или няколко партии в състава на коалицията; или се въвежда изискване в наименованието на коалицията задължително да се съдържа наименованието на една или няколко от партиите в състава на коалицията.

“Удовлетворени сме, че ЦИК ни чу. Става дума очевидно за недоглеждане и за недобра правна техника. Беше проявен здрав разум, не винаги става дума за велики атаки и световни заговори срещу демокрацията, понякога става дума просто за необходимост от бърза експертна интервенция, каквато “Демократична България” осъществи”, заяви Христо Иванов.
Последното решение на ЦИК гласи: “В раздел IІ, т. 4, втори абзац „Наименованието на коалицията може да съдържа само наименованието на една или няколко от партиите в състава на коалицията“ се отменя. 

Така става възможно имената на партиите да присъстват и в имената на коалициите.

About De Fakto

Проверете също

Позиция на КЗД: Здравният министър трябва да коригира ограничителните мерки в заповедта за Ковид – сертификата

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе със становище , в което препоръчва на министъра …

ВАС остави в сила забраната за строителство в Каваците в защита на сивите дюни  

  Върховният административен съд потвърди решение на Административен съд – Бургас, с което е с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.