Последни новини
Home / Законът / Бюджетната комисия на ВСС даде указания да се плати обезщетение на бивш кадровик

Бюджетната комисия на ВСС даде указания да се плати обезщетение на бивш кадровик

Defakto.bg

Правната комисия предлага допълнения за бонусите на магистратите

Бившият член на ВСС Румен Боев (на снимката горе) трябва да получи поисканото от него допълнително обезщетение при пенсионирането му. Това на практика обявява бюджетната комисия на Висшия съдебен съвет на 20 януари.

На това заседание комисията, председателствана от Боян Магдалинчев, указва на апелативния прокурор на Пловдив, че според решението на ВСС за изчисляване на обезщетенията (от 5 ноември м.г.) средствата е трябвало да се изплатят в едномесечен срок от освобождаването или от деня на представяне на всички необходими документи.

Става дума за казус, възникнал след промяна в Закона за съдебната власт от началото на 2020 г., която предвиди допълнителна компенсация при последващо освобождане от длъжност (чл. 225, ал.4 ЗСВ). Така общото правило е, че съдиите, прокурорите и следователите при напускане на системата, включително пенсиониране, получават обезщетения според изработените в нея години – не по-малко от 10 и не повече от 20 заплати. Като обаче обезщетенията вече не са еднократни, а при последващо освобождаване се индексират с разликата във възнагражденията, изчислена спрямо актуалните им заплати към последния отработен месец (основна заплата, добавка за стаж и други). Това важи и за членовете на ВСС и на Инспектората.

Отделно, на 5 ноември Пленумът на ВСС гласува изрично решение как да се индексират обезщетенията. Промените са особено важни и за самите кадровици, получаващи най-високите заплати в системата.

Румен Боев се пенсионира през септември миналата година, като преди това 5 години бе член на ВСС (2012-2017 г.), а след този мандат се връща в Апелативната прокуратура в Пловдив, като от 2018 г. е зам.-апелативен прокурор. При влизането във ВСС той веднъж е взел обезщетението от 20 заплати, а миналата есен е поискал индекация от 57 398, 24 лева. Боев бе завел дело във Върховния административен съд рещу мълчавилия отказ на Пленума на ВСС да приеме решение за изчисляването на последващите обезщетения и срещу мълчавилия отказ на Прокурорската колегия да констатира възниналото му право. С определение от 11 ноември м.г. тричленен състав на ВАС отхвърли жалбите му като недопустими, включително и заради вече взетото принципно решение на Пленума.

Сега се е произнесла бюджетната комисия на ВСС.

За бонусите и дисциплинарните дела

Друга комисия на ВСС – тази по правни въпроси, ръководена от Цветинка Пашкунова, пък предлага допълнение към правилата за изплащане на допълнително възнаграждение на магистратите.

Даниела Росенова

Конкретният повод е заявление на Даниела Иванова (Росенова) от Апелативния специализиран съд, спрямо която бе водено дисциплинарно производство, но в крайна сметка Съдийската колегия отмени наложената й  от Георги Ушев санкция „забележка“.

По правилата на ВСС обаче на дисциплинарно разследваните магистрати не се дават допълнителни трудови възнаграждения (т.нар. бонуси или също оледни премии). В края на миналата година за специализираните съдилища и прокуратури те бяха в размер на три заплати.

По този повод правната комисия предлага допълнения в правилата за „обикновените“ магистрати, както и в тези за „специализираните“. Като  на онези, които не са били дисциплинарно наказани да се изчислявати  изплащат полагаемите допълнителни възнаграждения.

Текстовете и в двата случая са идентични. А именно: „След приключване на дисциплинарното производство с влязъл в сила акт, с който не е наложено дисциплинарно наказание, допълнително възнаграждение за периода от образуване до приключване на производството. Средствата за допълнително възнаграждение се начисляват и изплащат в рамките на бюджета на съответния орган на съдебната власт, одобрен за календарната година, в която е приключило производството с влязъл в сила окончателен акт, като съответният административен ръководител следва да се произнесе в 14 – дневен срок от узнаването„.

About De Fakto

Проверете също

За обучение по специалността „Право“ ще се влиза само с оценка от матурите

За специалност „Право“ и през следващата академична година ще може да се кандидатства без приемни …

КС прие да разгледа делата за изтеклите мандати на Инспектората към ВСС и за нетрудови доходи по текст от НК

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на Пленума на Върховния административен съд на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.