Последни новини
Home / Законът / Президентът Румен Радев обяви, че в екип с Илияна Йотова ще се кандидатира за втори мандат

Президентът Румен Радев обяви, че в екип с Илияна Йотова ще се кандидатира за втори мандат

Defakto.bg

Турбулентна година с бурни събития, отечете държавният глава

Правният екип на президентството ще изпита истинска  професионална наслада, докато проучва промените в НПК за специалния прокурор, който ще разследва Главния, убеден е Радев

Президентът Румен Радев заедно с вицепрезидента Илиана Йотова  ще се кандидатират за втори манадат. Това стана ясно по време на пресконференцията, дадена от Радев повод на четвъртата година от встъпването си в длъжност.  Президентът заяви, че не е водил разговори за подкрепа с политически партии. Той заяви, че  позицията му е коректна по отношение и на гражданите и на политическите сили.

Държавният глава предложи и ПАКТ за почтенност на партиите и личностите в бъдещето управление.

Радев уточни, че в законовия срок ще бъде уточнен форматът, в който ще бъде издигнат. До момента неофициалните информации са, че той отново ще бъде предложен от инициативен комитет.  БСП, която издигна през 2016 г. кандидатурата му  засега не е дала заявка дали ще застане зад него.  Социалистите  имат право да се произнесат първи, каза Радев.  „Доверието между нас и БСП укрепна през тези трудни 4 години от нашия мандат. Да, очаквам да бъдем отново заедно“, беше категоричен Радев.  Той  се надява на мощна политическа алтернатива на сегашното управление.

„Измина година на бурни събития. В тази турбулентна година президентската институция продължи да отстоява интересите на българите, да бъде последна бариера пред беззаконието, да работи за модернизацията на България, да работи за интересите на българите в чужбина“, заяви президентът.

Той припомни, че още в началото на миналата година е снел доверието в правителството заради корупцията и настъплението срещу гражданските свободи.

„Избухналите след половин година протести потвърдиха правилността на моята позиция. Президентската институция подкрепи справедливите искания на протестиращите с искането за оставка. Институцията ни бе стожер, за да не се допусне удавянето на исканията на протестиращите“, заяви държавният глава.

„Президентската институция запази гласа на разума по време на коронакризата. Настоях още в началото на кризата за балансирани мерки и навременна финансова помощ за бизнеса. Настоях за създаване на специални болници за лечението на коронавируса“, подчерта Радев.

Според него липсата на навременни и адекватни мерки са довели до сериозни последствия в здравното, социалното и икономическото положение в страна.

„Водещ приоритет беше отстояването на върховенството на закона. Въпреки отхвърлянето на 5 от 7-те вета, които наложих, реакцията на експертите и обществото потвърдиха тяхната правота. Твърдият курс в защита на конституционализма разколеба вносителите на проекта за новата Конституция и той приключи по-бързо, отколкото беше внесен“, категоричен е Радев.

„Президентството мобилизира силен експертен капацитет и предложи конкретни мерки в плана за възстановяване и развитие, да се върви към реални реформи чрез образование и иновации. Очаквам от правителството с ясни критерии кои проекти ще бъдат предложени“, заяви Радев. Той напомни Националния стратегически документ, разработен от неговия Стратегически съвет, който по думите му „анализира проблемите и поставя жалоните на развитието“ на страната. Напомни и за инициираните от него широки консултации с парламентарни и извънпарламентарни политически сили по повод организацията и провеждането на избори в условията на пандемия.

Президенът е предложил 5 проекта, свързани с критично важни области, като образование, енергетика, здравеопазване и очаква от МС бърз отговор. По повод спора със Северна Македония Радев заяви, че само раздаването на български паспорти не е достатъчно като политика спрямо нашата съседка.  Той използва случая, за да даде положителна оценка за работата на вицерезидента Илияна Йотова изграждането на нов подход спрямо българските общности в чужбина.

За укрепване на държавността, президентът изброи сред  целите си и оптимизирането на функциите на Висшия съдебен съвет, отговорна и почтена прокуратура, подчинение на магистратите на закона, ефективно разделение на властите и укрепване на институциите, пресичане на лобисткото законодателство, засилена защита на собствеността и конкуренцията в бизнеса, безкомпромисно преследване на корупцията,  без оглед на общественото положение и политическата принадлежност на извършилите го.

Президентът призова и за разширяване на механизмите за прозрачност и отчетност, за да бъдат пресечени злоупотребите с власт и кражбите. За целта разходите на правителството трябва да бъдат винаги обосновани с разчети за очакваните ефекти, а за постигането на зададените цели е необходимо управляващите да представят отчети.

Ролята на парламента като орган за контрол над Министерския съвет трябва да бъде засилена, подчерта още държавният глава. За целта е необходимо блиц-контролът да бъде възстановен, а разходването на бюджетен излишък да става само след одобрение от Народното събрание. Гражданският контрол също трябва да бъде засилен чрез

реално електронно управление, прозрачност и отчетност на всички публични разходи, излъчване онлайн на работата на комисиите за обществени поръчки над определен финансов праг.  Той се обяви и  за пълна прозрачност в работата на Комисията за защита на конкуренцията, онлайн регистър на концесионните договори, осветляване на кредитното портфолио на Българската банка за развитие.  Сред акцентите беше и гарантирането на свободата на словото чрез прозрачност на медийната собственост и независимост на финансирането на обществените медии от държавата.

Румен Радев няма да наложи вето на Закона за извънредното положение, за да не се навреди на изборите, въпреки острата му критика към управляващите за липсата на видео наблюдение, дистанционно гласуване за българите в чужбина и др. , поискани от опозиционните сили вътре и вън от парламента. Към поправките в НПК,  въвели  фигурата на специалния прокурор, който ще разследва главния , той и правният му екипа му ще подходят със  специално внимание, се разбра от думите на президента. Бъдете сигурни,  че моят екип ще изпита истинска  професионална наслада, докато  проучва този въпрос, каза Радев.

За Навални каза:

Винаги съм бил против полицейското насилие, независимо дали е в София или в Москва.

„Винаги съм бил против насилието и арестите на мирно протестиращи граждани и против използването на полицейски методи за разправа с опозицията, против задушаването на словото и против корупцията, където и да е по света“, заяви Радев. Най-лесно е да се крие кризата у нас, като се говори за проблеми навън, каза президентът.

Той отбеляза, че  „ако Навални беше българин, той щеше да се опитва да разследва шкафчето на Бойко Борисов“ и напомни, че единственият европейски президент излязъл до момента с официална позиция по този въпрос е държавният глава на Полша, „моят приятел Анджей Дуда“, каза Радев. Това означава ли, че президентите на  Германия, Франция и др. са против демокрацията, попита риторично той.

Пълното послание тук

 

 

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

3 коментара

  1. Обретенов Петър

    Твърде преждевременно и не особено коректно е това кандидатиране, защото ще окаже голямо влияние за парламентарните избори.В същност, то предполага, че парламентарните избори няма да излъчат стабилен парламеннт, който може да изкара мандата си, и решителната битка ше бъде на президетсктите избори.Това поставя много трудна дилема пред ДА България и тези политически кръгове, които се разграничават както от ГЕРБ, така и от БСП

  2. Ообретенов

    Очаквах вето на президента върху някои съществени моменти в Закона за извънредното положение1, засягащи изборншия процес. Липсата на такова означава подкрепа на партиите на статуквото. Досега винаги съм адмирирал добре обоснованите мнения на президента при налагане на вето върху закони изработени от едно твърде некомпетентно НС. Разочоровам съм!

  3. Д-р Топчийски

    Адмирации за прездента Радев, без договорки с партиите, с уважнеие към гражданите тръгва за победа, защото хората го ценят и уважават!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.