Последни новини
Home / Законът / Гаф в „Държавен вестник“ за конкурсите за младши магистрати, срокът за подаване на заявления е от утре

Гаф в „Държавен вестник“ за конкурсите за младши магистрати, срокът за подаване на заявления е от утре

Defakto.bg

Грешка на редакцията на „Държавен вестник“, публикувала преждевременно обявяването на конкурсите за младши магистрати, не измества предварително обявените начална и крайна дата за подаване на заявления.

За това уведомяват от Висшия съдебен съвет. Става дума за конкурсите за младши съдии, прокурори и следоватгели.

По закон публикуването в ДВ и в един централен всекидневник дава старт на 14-дневния срок за внасяне на документи за участие.

В случая обаче публикациите са се разминали, поради грешка на ДВ. Но, в крайна сметка срокът започва да тече от утре.

Съобщението на ВСС

Уведомяваме кандидатите в конкурсите за младши съдии, младши прокурори и младши следователи, че поради допусната грешка от страна на редакцията на „Държавен вестник“, решенията на Съдийската и Прокурорската колегии на ВСС за обявяване на конкурсите са обнародвани в броя от 29.01.2021 г. вместо на предварително договорената и оповестена на интернет страницата на ВСС дата. Същевременно, съгласно изискванията на чл. 180, ал. 1 от ЗСВ, обявите за конкурсите са публикувани и в един централен ежедневник – вестник „Труд“ в броя му от днес – 02.02.2021 г. С оглед разминаване на датите на двете публикации, 14-дневният срок за прием на документи се счита от датата на публикуване на обявата във вестник „Труд“, поради което кандидатите имат възможност да подават заявление за участие в съответния конкурс от 03.02.2021 г. до 16.02.2021 г., включително.

Напомняме на кандидатите, че с оглед спазване на въведените противоепидемични мерки в страната, заявления за участие се подават САМО по пощата чрез лицензиран пощенски оператор, с известие за доставяне (обратна разписка), в деловодството на Висшия съдебен съвет, гр. София, ул. „Екзарх Йосиф“ № 12.

Заявления, подадени след горепосочения срок, не се разглеждат. При подаване на заявление по пощата определяща е датата на пощенското клеймо (датно клеймо) при изпращането. Чрез известието за доставяне (обратната разписка) кандидатите ще получат информация, че документите им са входирани в деловодството на Висшия съдебен съвет. Участниците ще бъдат уведомени за входящия си номер, по всеки един от конкурсите, при публикуване на списъците за допустимостта, по реда на чл. 182, ал. 2 от ЗСВ. Необходимо е в заявлението за участие кандидатите да посочат актуален телефон за контакт, с оглед необходимостта от обратна връзка с тях, в случай на нередовни или непълни документи в хода на проверката.

При участие в повече от един от обявените конкурси за младши магистрати, кандидатите следва да представят пълен комплект с документи за всеки един от тях. Дипломата за завършено висше образование по специалността „Право“, удостоверението за придобита юридическа правоспособност и трудова/служебна и/или осигурителна книжка, които изискват нотариална заверка, следва да бъдат представени с оригиналните заверки при участие в един от обявените конкурси, а в случай на участие в повече от един се представя копие на същите за всеки следващ конкурс.

С оглед зачестилите запитвания, кандидатите следва да имат предвид, че със Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт (ДВ, бр. 11 от 7 февруари 2020 г.) разпоредбата на чл. 181, ал. 4, т. 7 от ЗСВ е ОТМЕНЕНА, с което ОТПАДНА изискването за прилагане към документите за участие в конкурсите на най-малко две препоръки от юристи.

Актуална информация, както и образци на документи, ще намерите на интернет страницата на Висшия съдебен съвет, раздел „Важно/ Конкурсни процедури/ Конкурси за младши съдии, младши прокурори и младши следователи“.

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 − 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.