Последни новини
Home / Законът / Заловена е международна група за трафик на хероин от Турция през България към САЩ

Заловена е международна група за трафик на хероин от Турция през България към САЩ

Defakto.bg

Специализираната прокуратура, ГДБОП и правоохранителният орган на САЩ за борба с наркотиците – DEA, са извършили  съвместно разследване на международна организирана престъпна група за трафик на наркотици (хероин) от Турция през България към САЩ, с участието на български граждани, съобщава специализирината поркуратура. Това е станало вчера –  1 февруари т.г.

  Обект на разследването в САЩ са участници в международна престъпна мрежа, действаща на територията на България и Сърбия. В тази връзка от Службата по международни въпроси към Департамента по правосъдие на САЩ, по разследване на Федералната прокуратура за район Южен на Ню Йорк и на DEA, в края на 2020 г. до ПРБ е отправена молба за правна помощ.

         В хода на съвместните действия на територията на България бяха извършени претърсвания и изземвания в жилища и автомобили в различни селища. Намерено и иззето е голямо количество хероин, 40 000 евро, документи, телефони и други доказателства за престъпната дейност.

           Задържани за  24 часа по Закона за МВР са шест лица – двама сръбски и трима български граждани, както и лице с македонско и българско гражданство.

          Според молбата за правна помощ единият от задържаните сръбски граждани е високопоставен член на международна престъпна организация, свързана с трафик и разпространение на големи количества хероин в Западна Европа. Под негово ръководство се е подготвяла доставката на голямо количество хероин в САЩ.

           Сред задържаните българи има  лице, което е многократно осъждано, в т.ч. за участие в организирана престъпна група за държане на наркотични вещества с цел разпространение.  Специализираната прокуратура  наблюдава досъдебното производство, образувано на 07.01. 2021 г. за престъпление по чл.321,ал.3,вр.ал.2 от НК.

Снимки: Пресслужбата на държавното обвинение

https://youtu.be/NxSwRYIo0Uc

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.