Последни новини
Home / Актуално / Отново осъдиха България заради Цв. Цветанов, отново за нарушение на презумция за невиновност

Отново осъдиха България заради Цв. Цветанов, отново за нарушение на презумция за невиновност

Defakto.bg

За пореден път България е осъдена от Европейския съд по правата на човека заради нарушение на презумция за невиновност от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Този  път съдът уважи жалбата на починалия  Владимир Пелов заради  коментар на Цветанов през  2013 г. в който той,  а не съдът,  го „осъжда“ като престъпник. Това се случва докато срещу Пелов  има висящо досъдебно производство и вината му не е доказана.

Заради поразяващите слова на Цветанов,  днес Европейският съд обяви осъдително решение срещу държавата за нарушение на  презумпцията за невиновност – чл. 6, т. 2 от ЕСПЧ по делото „Стефанов срещу България“.

Жалбоподател по делото е Владимир Пелов,  нашумял с бягството си от Софийския центрелен затвор, а по-късно  застрелян в Ботевград.  По онова време той е бил обвинен в грабеж и опити за убийства, била му е определена мярка за неотклонение „задържане под стража“.  Задържан е под стража от 12.09.2011 г. до 17.01.2013, когато мярката му за неотклонение е изменена в „домашен арест“ по здравословни причини – слепота с едното око и прогресиращо ослепяване с другото око.

По повод изменената мярка за неотклонение  в Панорама по БНТ  Цветанов  коментира с категоричност вината на Пелов и критикува съда, че го е оставил под домашен арест . В жалбата на сина до Страсбург,  който встъпва в производството  вместо баща си,  е посочено, че  вътрешният министър казал още,  че:  Пелов  е извършил обир  на бижутерски магазин, откраднал кола, в която имало жена и деца, стрелял по полицейски  служители, коментирал, че веднъж осъден, съдът не е трябвало да го пуска предсрочно, сочил  Пелов като пример, че институциите не работели в полза на обществото и др.

Пред съда в Страсбург правителството твърди, че казаното от Цветанов е „спонтанно“ политическо изказване, а името на Пелов е упоменато като пример за работата на съдебната власт .

За пореден път  обаче Съдът посочва, че  презумпцията за невиновност по член 6 § 2 от Конвенцията винаги е нарушена,  ако длъжностно лице  изказва пред обществеността мнение за вината на обвиняем, преди  тя е  доказана според закона.

 „Дори Съдът да е  готов да приеме, че думите са били произнесено спонтанно, по време на телевизионно предаване на живо, докато министърът на МВР дава пример за решения на националните съдилища, които  той не одобрява, като  високопоставен държавен служител, той е длъжен да подбира внимателно думите си“, е записано в решението.

Посочено е също, че Съдът е стигал вече до подобни заключения в  по-ранни дела,  включително срещу България, установявайки нарушение на член 6 § 2 от Конвенция  по делата  Гуцанови, Алексей Петров и  Масларова,  Иванова срещу България и др.  Съдиите сочат също, че  не намират никаква причина в този случай  да стигнат до различно заключение.

Съдът е присъдил на сина на Пелов обезщететение от 3500 евро (EUR) за неимуществени вреди. Както и 935 евро за разноски по делото, а в решението пише, че  е уместно „лихвеният процент за забава  да се основава на пределната лихва по заеми на Европейската централна банка, към които трябва да се добавят три процентни пункта“.

Това е осмото осъдително решение в Страсбург заради Цветанов.  Заради  негови изказвания, направени по времето на първия кабинет „Борисов“, държавата бе осъдена неколкократно за подобни нарушения по делата заведени от Борислав Гуцанов и Данаил Славов (задържани в операция „Медузите“), Тенчо Попов, Алексей Петров, Антон Петров и братята Пламен и Йордан Стоянови (задържани в операция „Октопод), Тони Костадинов (задържан в операция „Касоразбивачите“).

 

About Лилия Христовска

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Един коментар

  1. Д.Кънев

    А сега Цветан Цветанов се прави на света вода ненапита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen − 11 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.