Последни новини
Home / Законът / Много онлайн заседания, включително за разводи по взаимно съгласие, отчете най-големият съд

Много онлайн заседания, включително за разводи по взаимно съгласие, отчете най-големият съд

Defakto.bg

Увеличаване на приключените дела и намаляване на забавите, осигуряване на връчване на книжа и призовки по електронен път, както и подаване на доументи онлай – това отчита за пандемичната 2020-а година най-голямият съд в страната. От Софийския районен съд, който м.г. навърши 140 години, наблягат и на друго – множество проведени открити заседания чрез използване на видеоконференции. Изцяло онлайн на провеждани заседанията по разводи по взаимно съгласие.

Ето как обобщават годишния отчет от СРС (пълният му текст тук):

За втора поредна година продължава положителната тенденция броят на приключените дела да е по-голям от броя на постъпилите дела. През 2020 година в съда са постъпили общо 82 866 дела, а са приключени 84 461. Съответно е налице тенденция в тази насока, която е ключов показател за ефективността на съдебната институция, ускоряване на правораздаването и трайно решаване на натрупаните през годините проблеми, свързани със сериозното забавяне в разглеждането и решаването на делата в най-натоварения съд страната – Софийски районен съд.

Не по-маловажен е и фактът, че е намалял съществено броят на делата, по които е налице забава извън допустимия срок за изготвяне на краен съдебен акт – 1952 броя към 31.12.2020 г. при 2875 броя към 31.12.2019 г. Резултатите са постигнати въпреки причинените от пандемията изключителни затруднения – невъзможността да се провеждат открити съдебни заседания за повече от два месеца, отлагането на голям брой дела поради заболяване или карантина на съдии, страни, адвокати и вещи лица, както и поради невъзможност за спазване на противоепидемичните мерки.

Продължава и дейността, започната от предходната година, за осигуряване на повече възможности на гражданите и адвокатите да ползват дистанционно услугите на съда. Така през 2020 година изпращането на призовки, съобщения и книжа по дела за връчване от призовкари се извършва след изчерпване на възможностите за връчването им по електронен път или факс.

За първи път бе въведено подаването на съдебни книжа по граждански и наказателни дела в Софийски районен съд по електронен път на специално създадени за целта електронни адреси.

През 2020 година в Софийски районен съд бяха проведени множество открити съдебни заседания посредством използването на дистанционна видеовръзка. По време на извънредното положение тя е използвана по наказателни дела и такива по реда на Закона за здравето, а впоследствие и по граждански дела.

Открити съдебни заседания по граждански дела са проведени изцяло чрез използване на електронна видеовръзка предимно по дела за развод по взаимно съгласие.

Акцент в доклада е отбелязването на 140 години от създаването на Софийския районен съд. На 1 юли 2020 година се навършиха 140 години от създаването на Софийски районен съд. Конкретната дата, която следва да се счита за дата на създаване на съда, бе уточнена след задълбочено проучване на множество архивни документи, предоставени от „Народна библиотека Св.Св. Кирил и Методий“, Държавна агенция „Архиви“ и Служба „Архив“ на Софийски районен съд. Извънредното положение не позволи да се отбележи традиционно празника и се роди идеята за създаване на кратък документален филм, с който да се отбележи годишнината. Филмът бе създаден изцяло на доброволчески начала под ръководството на председателя на съда съдия Александър Ангелов, който изготви и текста на филма и по него работиха служители на съда – Росица Анчева, Евстати Тодоров и др. Дикторският текст е прочетен от актьора от Народния театър „Иван Вазов“ – Христо Чешмеджиев. Уникални снимки бяха предоставени от личната колекция на Константин Чакъров, а монтажът е направен със съдействието на професионалиста Антон Тончев. Филмът проследява историята на Софийски районен съд от Освобождението до днес, която е неразделно свързана с тази на столицата ни София и на българската съдебна власт. Направен е по подбран снимков материал – укази, броеве на Държавен вестник, книги, справочници и други документи, предоставени от „Народна библиотека Св.Св. Кирил и Методий“, Държавна агенция „Архиви“, удостоверяващи датата 1 юли 1880 г., като своеобразен рожден ден на Софийски районен съд.

About De Fakto

Проверете също

Общият съд отхвърли жалба на Wizz Air Hungary Zrt. срещу решение на ЕК за одобрена помощ за румънската авиокомпания Blue Air

Жалбата срещу решението на Комисията за одобряване на помощта на Румъния за авиокомпания Blue Air …

След близо 70 години членство на страната в ООН, ВАС осъди Министерския съвет да обнародва устава на организацията

  Адвокатът има правен интерес да иска изпълнение на публичноправно задължение в полза на всички …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.