Последни новини
Home / Законът / ОЛАФ иска МВР да върне 6 млн. евро за джипове, поръчени от кабинета „Герджиков“ и усвоени при правителството на „Борисов“

ОЛАФ иска МВР да върне 6 млн. евро за джипове, поръчени от кабинета „Герджиков“ и усвоени при правителството на „Борисов“

Defakto.bg

 Върховната касационна прокуратура е изпратила в Специализираната прокуратура материали получени от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) с данни за нарушения, свързани с  разследване  на потенциална измама и нарушения при изпълнение на Споразумение за  безвъзмездна финансова помощ по фонд „Вътрешна сигурност“ за закупуване на превозни средства за нуждите на МВР.  Съобщението е на спрецпрокуратурата. Става дума за доставката на 350 високопроходими превозни средства за нуждите на МВР.

В съобщението се  казва още, че към ПРБ е отправена препоръка за образуване на съдебно производство срещу длъжностни лица от МВР за злоупотреба с власт и облагодетелстване на трета страна. Съгласно чл.127, ал.1 от НПК, получените доклади от ОЛАФ са един от основните видове писмени доказателствени средства. Разбира се още, че прокуратура е присъединила материалите, получени от ОЛАФ по случая с търга за стотици джипове на МВР, към вече образувано преди месеци дело за търговия с влияние, по което има обвинени две лица.

 „След анализ и преценка на относимостта, с постановление на наблюдаващия прокурор от Специализирана прокуратура, получените материали от ОЛАФ са обединени към материалите по дело, свързано с разследване на възможна „търговия с влияние“.  По същото досъдебно производство, в качеството им на обвиняеми са привлечени две лица, на които са повдигнати и предявени обвинения по чл.321,ал.6 от НК и по чл.282,ал.2 от НК. Освен деянията по които лицата са обвинени, предмет на разследване са и търговия с влияние, както и  извършени корупционни и длъжностни престъпления. Именно това обуславя обединяването на получени материалите от ОЛАФ към делото за „търговия с влияние“, пише и прокуратурата.

От прокуратурата не повърждават, но и не отричат, че  материалите са прикрепени към  разследването срещу бизнесмена Пламен Бобоков и президентският  съветник Пламен Узунов.

Освен възстановяване на парите в бюджета на Евросъюза ОЛАФ препоръчва и българската прокуратура да прецени дали има основание за образуване на разследване за злоупотреба със служебно положение в полза на трето лице.

Разследването на ОЛАФ е приключило през декември миналата година.  Става дума за доставката на 350 високопроходими превозни средства за нуждите на МВР.

Европейската служба е установила, че МВР е допуснало нарушение заради  едностранна промяна на тръжните условия  и вместо високопроходими автомобили е избрало да осигури автомобили от друг клас (SUV). Разследването е приключено с препоръка към Европейската комисия да възстанови 5 948 569 евро.

Поръчката за автомобилите  е обявена на 2 март 2017 г., т.е. по времето на служебния кабинет на Огнян Герджиков.  Краят на мандата на кабинета „Герджиков“ е 4 май 2017 г.

Договорът с избрания от служебния кабинет изпълнител – „Българска автомобилна индустрия“, е сключен на 22  февруари 2018 година, тоест по времето на третото правителство на ГЕРБ.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.