Последни новини
Home / Законът / ОЛАФ иска МВР да върне 6 млн. евро за джипове, поръчени от кабинета “Герджиков” и усвоени при правителството на “Борисов”

ОЛАФ иска МВР да върне 6 млн. евро за джипове, поръчени от кабинета “Герджиков” и усвоени при правителството на “Борисов”

Defakto.bg

 Върховната касационна прокуратура е изпратила в Специализираната прокуратура материали получени от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) с данни за нарушения, свързани с  разследване  на потенциална измама и нарушения при изпълнение на Споразумение за  безвъзмездна финансова помощ по фонд „Вътрешна сигурност“ за закупуване на превозни средства за нуждите на МВР.  Съобщението е на спрецпрокуратурата. Става дума за доставката на 350 високопроходими превозни средства за нуждите на МВР.

В съобщението се  казва още, че към ПРБ е отправена препоръка за образуване на съдебно производство срещу длъжностни лица от МВР за злоупотреба с власт и облагодетелстване на трета страна. Съгласно чл.127, ал.1 от НПК, получените доклади от ОЛАФ са един от основните видове писмени доказателствени средства. Разбира се още, че прокуратура е присъединила материалите, получени от ОЛАФ по случая с търга за стотици джипове на МВР, към вече образувано преди месеци дело за търговия с влияние, по което има обвинени две лица.

 “След анализ и преценка на относимостта, с постановление на наблюдаващия прокурор от Специализирана прокуратура, получените материали от ОЛАФ са обединени към материалите по дело, свързано с разследване на възможна „търговия с влияние“.  По същото досъдебно производство, в качеството им на обвиняеми са привлечени две лица, на които са повдигнати и предявени обвинения по чл.321,ал.6 от НК и по чл.282,ал.2 от НК. Освен деянията по които лицата са обвинени, предмет на разследване са и търговия с влияние, както и  извършени корупционни и длъжностни престъпления. Именно това обуславя обединяването на получени материалите от ОЛАФ към делото за „търговия с влияние“, пише и прокуратурата.

От прокуратурата не повърждават, но и не отричат, че  материалите са прикрепени към  разследването срещу бизнесмена Пламен Бобоков и президентският  съветник Пламен Узунов.

Освен възстановяване на парите в бюджета на Евросъюза ОЛАФ препоръчва и българската прокуратура да прецени дали има основание за образуване на разследване за злоупотреба със служебно положение в полза на трето лице.

Разследването на ОЛАФ е приключило през декември миналата година.  Става дума за доставката на 350 високопроходими превозни средства за нуждите на МВР.

Европейската служба е установила, че МВР е допуснало нарушение заради  едностранна промяна на тръжните условия  и вместо високопроходими автомобили е избрало да осигури автомобили от друг клас (SUV). Разследването е приключено с препоръка към Европейската комисия да възстанови 5 948 569 евро.

Поръчката за автомобилите  е обявена на 2 март 2017 г., т.е. по времето на служебния кабинет на Огнян Герджиков.  Краят на мандата на кабинета “Герджиков” е 4 май 2017 г.

Договорът с избрания от служебния кабинет изпълнител – “Българска автомобилна индустрия”, е сключен на 22  февруари 2018 година, тоест по времето на третото правителство на ГЕРБ.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Позиция на КЗД: Здравният министър трябва да коригира ограничителните мерки в заповедта за Ковид – сертификата

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе със становище , в което препоръчва на министъра …

ВАС остави в сила забраната за строителство в Каваците в защита на сивите дюни  

  Върховният административен съд потвърди решение на Административен съд – Бургас, с което е с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.